Süleyman Atal: Bizim etimiz ne budumuz ne!

Süleyman Atal: Bizim etimiz ne budumuz ne!

Trabzonspor'u Yönetenler Konuştu-26

Süleyman Atal kimdir?

1953'te Trabzon'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Trabzon'da tamamladı. Ardından ticaret hayatına atıldı. Sporla ilgilenen Atal, bu alanda çok genç yaşlarda yöneticilik yapmaya başladı. İlk yöneticilik tecrübesini Doğanspor'da yaşayan Atal, ardından Trabzonspor'da 1985-86, 1992-93, 1995-96, 2002-04 yıllarında yönetici olarak görev aldı. 2008-2011 yılları arasında ise Türkiye Futbol Federasyonu üyeliği yaptı. Trabzon'da yaşamını sürdüren Süleyman Atal, evli ve bir çocuk babasıdır.

Çok genç yaşta yönetici oldum

Trabzon'daki her çocuk ve genç gibi mahalle aralarında top oynadım. Bir dönem Trabzonspor ve Doğanspor'da basketbol oynadım. Bu sürecin sonunda sporda yöneticilik hayatım başladı. 1975'te Doğanspor'da basketbol oynarken kulübün yönetiminden gelen teklif üzerine çok genç yaşımda yöneticiliğe başladım. Sonrasında Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'nda Genel Sekreterlik, ikinci başkanlık yaptım. Daha sonra Trabzonspor Kulübü'nde 1985-86 Nizamettin Algan'ın asbaşkanlık yaptığı dönemde yönetici oldum. Bu süreçte Trabzonspor'da çeşitli yönetimlerde aktif olarak görev aldım.

O futbolcuların devri bitti

Trabzonspor'un son otuz yıldır başarıda yaşadığı inişli çıkışlı grafiğin birçok nedeni var. Trabzonspor'un geçmişine yani, 1973 yılından sonrasına baktığınızda Trabzonlu çocukların özverisi ile gelen başarıları görürüz. Trabzonspor bunlarla büyüdü, gelişti ve Türkiye'de futbolda söz sahibi oldu. Sonrasında 1985-86 yılında bu oyuncuların devri bitti, transfer arayışına gidildi. Burada şöyle bir hata yapıldı, altyapıdan oyuncu çıkmıyor söylemiyle ki ben buna asla inanmıyorum, dışarıdan futbolcu transferi yapılmaya başlandı.

Kolay değildir

Yabancı futbolcu transferini zaten beceremiyoruz, çünkü çok kaliteli oyuncular Trabzon'u tercih etmiyor. Gelseler de başarılı olamıyorlar. O nedenle yönetimler yabancı futbolcu transfer politikasından vazgeçmeli. Bugün Türkiye 1. Ligindeki takımlarda top oynayan 30'un üzerinde Trabzonlu futbolcu var. Biz bu oyuncuları neden bırakıyoruz? Trabzonspor'da her gelen yönetim şampiyonluk sözü veriyor. Şampiyonlu köyle kolay değildir, bir plan, program ve çalışmanın ürünüdür.

Etimiz budumuz!

Yönetimlerde istikrar olmalı, en az 3-5 yıl görevde kalmalı. Alt yapıya önem verilmeli, yabancı oyuncu transfer politikasından vazgeçilmeli. Yabancı oyuncu hiç alınmasın demiyorum ama çoğunluğunu Trabzonlu oyuncuların oluşturduğu çok iyi bir kadroya bir - iki kaliteli yabancı oyuncu alabilirsiniz.

Bunu yapınca taraftara hemen şampiyonluk sözü vermeyeceksiniz. Sabırla ve istikrarla üç - beş yıllık bir program uygulayıp başarıyı yakalayabiliriz. Yoksa her yıl kongre, her yıl sil baştan yeni kadro ile başarılı olamayız. Bizim etimiz ne budumuz ne? Bunu ortaya koymalıyız. Biz İstanbul takımlarıyla yarışırız ama bunu belli bir program dahilinde yapmalıyız.

Yıldırım'a TS rozeti!

2008-2009 sezonu... Bir transfer görüşmesi için Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın ofisine gitmiştik, Hayrettin Hacısalihoğlu ile birlikte. O zamanlar Türkiye Futbol Federasyonu üyesiydim. Gökhan Ünal'ı üç milyon 250 bin avro, KDV'si ile dört milyon avroya Fenerbahçe'ye verdik. Burak Yılmaz'ı da Trabzonspor'a bedava aldık. Bu Trabzonspor Kulübü adına yapılmış en karlı transferlerden bir tanesidir. Çıkışta Aziz Yıldırım'ın kızıyla karşılaştık, daha önceden kendisini tanıyorum. “Gülşah Hanım, babanız Fenerbahçeli ama ben size Trabzonspor rozetini takıyorum” diyerek rozeti yakasına taktım.

Önce yöneticilik sonra başkanlık!

Trabzonspor'da birlik bütünlük olmaktan bahsediliyor ama bu lafla olmuyor. Hangi yönetim Trabzonspor'un başarısı için çalışıyorsa herkes o yönetimin yanında olmalı. Bizler abilerimizden öğrenerek yetiştik. Tabi o dönemler bitti. Şimdi gelen arkadaşlar çok başarılı işadamları ama kulüpteki tecrübeleri çok az.

En az iki - üç yıl

Çok da heyecanlılar, hemen başarı bekliyorlar. Ben her zaman şu fikri savunuyorum, kulüp başkanı olacak arkadaşlar kulüp içerisinde en az iki - üç yıl yönetici olarak görev yapmalı, biraz tecrübe kazanmalı. Kulübü tanıma açısından bu önemlidir.

İstikrar!

Şunu söylemek istiyorum; istikrarlı ve sabırlı olacağız. Her gelen yönetim kısa vadede kendi başarısını istiyor. Şampiyon olmak istediği için çok fazla paralara yabancı futbolcu transferine gidiliyor, sıkça teknik direktör değişimi yapılıyor. Bu başarıyı getirmediği gibi kulübü de borç batağına sürüklüyor.

Muazzam topluluk

Şunu çok iyi bilmemiz gerekiyor, Trabzonspor olarak biz farklıyız. Kendi çocuklarımızla Türkiye ve dünya futbolunda başarılara imza attık. Biz başkalarının değil kendi türkülerimizi söylemeliyiz. Kendi özelliklerimizin peşine gitmeliyiz. Kurulduğumuz günden itibaren uzun yıllar böyle yaparak başardık. Bu yine olur, bunun için yönetici de taraftar da yürekli ve sabırlı olmalı. Geçici çözümlerle, çok paralar harcayarak başarıyı yakalayamayız. (29 Şubat 2016)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.