Mazhar Afacan: Trabzonspor kişilerin üstündedir!

Mazhar Afacan: Trabzonspor kişilerin üstündedir!

Trabzonspor'u Yönetenler Konuştu-42

Mazhar Afacan kimdir?

1939'da Çaykara, Ulucami Köyü’nde doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Bir süre Erzurum ve İstanbul'da ticaret yaptı. Erzurum ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığında bulundu. Erzurum'da bulunduğu dönemlerde Trabzonspor'un Doğu Temsilciliğini üstlendi. Mehmet Ali Yılmaz'ın ilk başkanlığındaki yönetim kurulunda yer aldı. 22 Ağustos 2006'da aramızdan ayrıldı.

Duyguların en güzeli

Bütün dünyaya sesini duyuran bir kulüpte yöneticilik yapmak gururları ile duyguların en güzelidir. Nasıl genç bir çocuğun hayalinde büyüyünce sevdiği takımın formasını giyebilmek var ise Trabzonspor'u seven herkesin gönlü yöneticilikte olabilir. Bu Trabzonspor'a ve hizmet aşkıdır. Gençlerimizin Trabzonspor'a sahip çıkması kadar güzel duygu yoktur. Trabzonspor'da yöneticilik hiç bir avantaj sağlamaz. Bu bir nöbet işidir. Trabzonspor'a gelenler hep vermişlerdir, kendilerinden vermişlerdir. Trabzonspor başka kulüplerden biri değildir. Ne mutlu bizlere hep Trabzonsporlu öleceğiz.

Her ilden insan yönetici olabilmeli

Türkiye'de kulüpler profesyonel ama yöneticiler amatör. İşte mesele burada. Trabzonspor profesyonel yöneticilik konusunda ilk adımlarını atmıştı. İşaret vermiştir. Benim de yapmak istediğim buydu. Sadri Şener ve Faruk Özak'ın yönetimleri çok iyi ve güzel işler yapmıştır. Trabzonspor'a yönetici Ankara'dan İzmir'den Diyarbakır'dan alınmalıdır. Trabzonspor, Trabzon ili sınırlandırılmamalıdır. Bunun yanı sıra kariyerleri olan ve ileride ekonomik gelir getirici insanlara ihtiyaç vardır. Trabzonspor tabanı yayıldı. Birliktelik sağlandı.

Trabzon veya İstanbul kanadı yoktur

Trabzonspor isterse çok Özaklar, Alpaslanlar, Ağaoğulları çıkarır. Trabzonspor kişilerle kaim değildir. Bası konular yönetimlerin içinde kalmalı. Ağaoğlu'nun art niyetli olduğuna ihtimal vermiyorum. Trabzonsporluluğunu kimse içinden atamaz. Bizlerde zaman zaman yanlışlıklar yaptık. Ağaoğlu bizim evladımızdır. Trabzonspor olarak kimseyi kaybetmek istemiyoruz. Bizim çocuklarımızdır. Sineye çekeriz. Trabzonspor sevgisi ve aşkıyla aşırı heyecandan gelen tepkilerdir. Belki de Trabzonspor'u istemeyen çevrelerin tutumudur. Trabzon veya İstanbul kanadı yoktur. Trabzon bir bütündür.

Yöneticinin işi

Dışardan gelen futbolcu her zaman pahalıya mal olmuştur. Çünkü hem futbolcunun kendisine hem de kulübüne para vermektesiniz. Bizim futbolcuların her zaman özveride bulunması gerekir. Yöneticinin işi para kazanmak değil. Para bulmaktır, kulübü iyi yönetmektir. Futbolcunun işi de oynamak ve para kazanmaktır. Eğer bizler suçlanıyorsak suç bizde olsun.

Grup ve gruplaşma

Trabzon'da ve Trabzonspor'da gruplaşma ve gruplaşma değil de ekip olarak hareket edenler elbette vardır. Bu da doğal karşılanmalı. Gruplaşma, çıkar için oluşmuşsa tehlikelidir. Trabzonspor'un çıkarı ve menfaati için bir araya gelenlerin yanındayım. Trabzonspor'a zarar veren her tür grup ve ekip hareketine karşıyım.

En fazla taraftar İstanbul'da

Trabzonspor'a 500 bin veya bir milyon lira ile yapılacak üyeliklerle bu iş yürümez . Trabzonspor'a büyük ekonomik katkı sağlayacak gönüllü istekli İnsanlar nereden olursa olsun desteklenmelidir. Trabzonspor profesyonel yöneticiliği oturtursa bazı işler halledilir. Ama Trabzonspor bir müddet daha dışarıdan destek almak zorundadır. Desteği en fazla olduğu yer İstanbul'dur. İstanbul'da Trabzon'dan çok taraftarlarımız vardır.

Zor günlerin takımı

Kulüplerin ekonomik yönden çok yönlü olması gerekir. Rakiplerimizin yıllık bütçeleri bir hayli yükselmiştir. Trabzonspor'da bu kulüplerde yarışacaktır. Bu zorda olsa bunu başaracak güçteyiz. Trabzonspor zor günlerin takımıdır. Artık söz ile Trabzonsporluluk olunmaz. Sözle peynir gemisi yürümez!

Yerli hocadan yanayım

Ben yerli hocadan yanayım. Yerlinin yerlisi ise biraz aşırı milliyetçiliğe kaçar. Bizim bir yanlışımız var. yabancıların hatalarını görmüyoruz. Futbolcularımıza karşı çok sert oluyoruz. Dün “Defol Git” diyoruz. Bugün de omuzları alıyoruz. Trabzonspor yerli hocalarla başarılı oluyor.

Dıştan daha iyi görüyorsunuz

Yönetim Kurulunda veya Başkanlıkta bulunduğum zaman, gerçekten bazı yanlışları göremiyorsunuz. İşin içinde olduğunuz dönemlerde gözden çok şeyler kaçıyor. Dışarıdan olayları hem iyi gözetleniyor hem de biliniyor. Benim tasarladıklarımı ve düşündüklerimi mevcut yönetim kurulu yapıyor. Yönetimlerinin başarılı olup olmadıkları maalesef saha sonuçlara bağlıdır. Saha sonuçları iyi olunca yönetimlerde İyi işler. Saha sonuçları herkesi etkiliyor. Olumsuz sonuçlar çalışma temposunu düşürüyor.

Trabzonsporlu kabul etmiyorum!

Bazı yanlışlıklar yapıldı taraftarları bilet alındı, para da verildi. Trabzonspor için destek istendi. Takımı yuhalayanları Trabzonsporlu olarak kabul etmiyorum. Trabzon'da 2-0 kaybettiğimiz Beşiktaş maçını futbolcular değil maç öncesinde M. Ali Yılmaz tesislerinde cereyan eden olaylar nedeniyle kaybettik.

İyi tanımaları lazım

Çok değişik şeyler yazılıyor. Trabzonspor'un kongre öncesinde konuşulmasını, kulübün canlılığı ve aktivitesi açısından önemli buluyorum. Trabzonspor'un medyada bu kadar konuşulması büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. Medyanın önüne gelene mikrofonları uzatması normal. Görüşleri aldıktan sonra her şeyi yayınlamak normal değil. Bunu da bilerek yaptıklarını inanmıyorum. Trabzonspor'u tartışacak olan Trabzonspor'u iyi tanıması gerekir. Bilinçli üye olması ve Trabzonspor'u iyi tanımaları lazım. Öyle şeyler söyleniyor ki Trabzonspor'da yöneticilik yapanların bile para ile bu işi yaptıkları maaş aldıkları ifade edildi. Bilen kişilerin eleştirmesi gerekli. Bu konuda Trabzonspor yönetim kurulu bazı bilgilendirmeleri yapmaktadır. (Trabzon Ekspres, 2 Ocak 1995)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.