Orhan Çobanoğlu: Trabzonspor’da transferler hocalara danışılarak yapılır

Orhan Çobanoğlu: Trabzonspor’da transferler hocalara danışılarak yapılır

Trabzonspor'u Yönetenler Konuştu - 15

Orhan Çobanoğlu kimdir?

1945 Beşikdüzü doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Trabzon Barosu sekizinci başkanı. Trabzonspor'da çeşitli dönemlerde yöneticilik ve asbaşkanlık görevlerinde bulundu. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Transfer ekonomik güce bağlı

Dış transferlerinin esenliği çok iyi araştırılma ve tarama yapılması bunun yanında Trabzonspor'un gerekli oyuncu tespitine bağlıdır. Daha sonra oyuncu ve kulüplerle temas gelir. Son aşamada ekonomik güce bağlıdır. Dış transferlerin olumlu bitirilmesi zordur. Bu sıkıntılar her kulüp için geçerlidir.

Yönetici tek başına karar veremez

Trabzonspor'da transferler hocalara danışılarak yapılır. Biz oyuncuları Arçil ve Şota da dahil olmak üzere altı - yedi ay öncesinden tetkik ve incelemeye almıştık. Hiçbir yönetici kendi başına herhangi bir futbolcunun transferine karar veremez. Bu dün de böyle idi, bugün de böyledir. Ama zaman zaman futbolcu iyi çıkarsa teknik kadroya mal edilir, kötü çıkarsa yönetime.

Arçil ve Şota transferi

Arçil ile Şota'nın alınması kolay olmamıştır. Kiralanması bile haftalarca sürmüştür. Avrupa'daki kulüp başkanları bulunmuştur. Kendisi ve yöneticiler İstanbul ve Trabzon'a bulunup getirilmiştir. Keza o tarihte Gürcistan'da harp olduğu için sadece iki oyuncu getirmenin mümkün olmadığından Dinamo Tiflis takımını olduğu gibi Trabzon'a getirdik. Masrafları biz karşıladık. Arçil ve Şota, Şenol Güneş'in nezaretinde idmana tutulmuştur. Transferleri konusunda kesin karar verilmiştir. Bu arada Tiflisli yöneticileri sırf kiralık için bile ikna edebilmek kolay olmamıştır.

Oyuncuların kendisi istemeli

İleriye dönük olarak Tiflisli yöneticilerle protokol yapmayı başarmışızdır. Bu protokole göre Trabzonspor bu iki futbolcu ile sözleşme yapmak isterse yeniden bir pazarlık gündeme gelecek ve taraflar anlaşamazsalar UEFA'nın ilgili organlarına başvuracaklar. Son sözü UEFA söyleyecektir. Mevcut yönetim bu protokole dayanarak gerekli girişimlerde bulunmuştur. İlgililere gerekli tebliğleri yapmıştır. Önümüzdeki günlerde gerekirse yasal hak kullanılacaktır. Ancak iki kulüp arasında şimdinden gemilerin yakılmasına gerek yok. Uzlaşarak olayın çözülmesi takdire şayandır. Bunun yanı sıra Arçil ve Şota'nın Trabzonspor'da kalmak istemeleri gerekmektedir.

Gelir farkı çok büyük

Trabzonspor'un yarıştığı üç İstanbul kulübü arasında mali açıdan büyük farklılıklar vardır. Galatasaray bir sezonda elli milyar lirayı aşkın hasılat alırken, Trabzonspor on milyar hasılatı bulamamaktadır. Hal böyle olunca bu durum transfere yansımaktadır. Trabzonspor'un bir sezonluk hasılatı bir futbolcunun alınıma yetmemektedir. Bu hususlar eskiden beri böyleydi. Ancak buna rağmen Trabzonspor rakipleriyle başa baş mücadele ederek istikrarlı bir çizgi çizmektedir.

Kulübün anayasası olmalı

Trabzonspor'da menajerlik ve alt yapı konuları yıllardır hep gündemde olmuştur. Bu düşünceye zamanında biz de katıldık. Ancak o günün koşullarında arzuladığımız düzeyde birisini monte edememiştik. Biz kendi zamanımızda bugünkü şekilde uygulamaya geçmedik. Mevcut yönetim bu uygulamaya geçtiğine göre mutlaka olayda Trabzonspor açısından bir yarar görmüş olmalıdır. Kuşkusuz yetki ve sorumluluklar iyi belirlendiğinde ve ahenkli bir çalışma ortamı yaratıldığında bugünkü atamalarda fayda vardır. Ancak bunlar bu haliyle tek başına kurumlaşma değildir. Kurumlaşma bence önce kulübünün anayasası olan tüzük ile tüzüğe bağlı olarak yapılacak yönetmenliklerle yapılabilir. Şahıslar değil bir spor kulübünün gerekli olan birimler ve kurumlar tespit edilir. Ödev ve hakları açık ve net şekilde belirlenir, yan yana değil hiyerarşik sistem içinde nihai olarak yönetim kuruluna bağlanarak tatbikata geçirilir. (Trabzon Ekspres, 6 Haziran 1994)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.