Bekir Suat Oyman: Siyaset girmeyecek, pahalı transfer yapılmayacak!

Bekir Suat Oyman: Siyaset girmeyecek, pahalı transfer yapılmayacak!

Trabzonspor'u Yönetenler Konuştu - 7

Bekir Suat Oyman kimdir?

1321 (1905)’de İstanbul'da doğdu. 1938'de Nahiye Müdürü olarak Trabzon'a atandı. Çaykara, Araklı ve Yomra ilçelerinde Nahiye Müdürlüğü yaptı. 1950 yılına kadar kamuda çalışan Oyman, bu tarihten itibaren serbest avukatlığa başladı. Baro ve CHP il başkanlığı yaptı. 1963'te Belediye Başkanı seçildi ve bu görevi on yıl sürdürdü. 1971-73 yılları arasında Trabzonspor Başkanlığı yaptı. Oyman, 23 Kasım 1982'de vefat etti.

Siyaset ve pahalı transfer!

'Pahalı transferlere iltifat edilmezse, yönetimde siyasal düşüncelere yer verilmezse, Trabzonspor için başarısızlık söz konusu olamaz. Trabzonspor 'un başarısını yıllardır sürdürmesi Trabzonspor'u her zaman zirvede görmek tüm Trabzonluların en büyük gururu olacaktır. Bir kulübün her sezon şampiyonluklar kazanması çok zor, hatta imkansızdır. Çünkü her kulübün doğal olarak bir takım problemleri vardır. Bu problemleri çözmeyi başaran kulüpler başarıya daime en yakın olanlarıdır. Bu bir gerçektir.

Üç önemli faktör

Benim kişisel kanaatim, bir kulübü başarıya götüren üç önemli faktör vardır. Ben bunu bir üçgene benzetirim. Yönetici, antrenör ve futbolcu. Bu üçgenin, bu çarkın uyumlu bir şekilde işlemesi takımı başarıya götürür. Eğer bu üçgenden biri aksarsa başarıdan uzaklaşma olur.

Bilgili tecrübeli, enerjik bir antrenör takım için büyük bir varlıktır. Antrenör aynı zamanda psikolog olması da gerekir. Trabzon gibi kaynakları çok zengin bir bölgede, eğer bu kaynaklar iyi değerlendirilir, gençler, çağın bilimsel verilerine göre yetiştirilirse Trabzonspor sağlıklı ve düzenli bir yolda olur. Bunun sonucunda da başarılar devamlı olur.

Spor okulu

Trabzonspor kendi öz kaynaklarını ancak, bir spor okulu ile değerlendirebilir. Futbolun artık bir meslek haline geldiği noktasından hareket edilirse, paralı transferlere iltifat edilmese yönetimde siyasal düşüncelere yer verilmez ise Trabzonspor için başarısızlık söz konusu olamaz.

Doğru olanları tekrarlamak

Trabzonspor rayına oturmuştur. Bundan sonra yapılacak olanlar, doğru olanları tekrarlayarak Trabzonspor'u başarı rayından saptırmamak olmalıdır.

(1980)

İKİ SEZON SON HAFTA KAÇAN ŞAMPİYONLUK

Ankara'da büyük maç

11.jpgTrabzonspor ikinci ligde iki kez son hafta şampiyonluğu kaçırdı. İlkinde Ankara'da 1971-72 sezonunun son maçında yaklaşık yirmi bin seyircisi önünde PTT'ye 1-0 mağlup oldu, şampiyonluğu Ankara'da bıraktı. 2. Lig o yıllarda iki grup halinde oynanıyordu. Diğer grupta da Şekerspor şampiyon oldu ve 1. Lige iki Ankara takımı çıktı.

PTT maçından sonra Teknik Direktör Kamuran Soykıray, yöneticileri ve bazı futbolcuları eleştirmişti.

Başkan Oyman'ın isyanı

Başkan Suat Oyman ise, teknik direktör Soykıray'a veryansın etmiş ve şöyle demişti;

“Samimiyetsiz olan idareciler değil, Kamuran Soykıray'ın ta kendisidir. Çeşitli beyanatlarla bazı futbolcuları küçük düşürmüştür. Kendisine yönetim kurulu tarafından izin verilmiştir.”

Bir sonraki sezon yani 1972-73 sezonunda da Trabzonspor yine son maçta şampiyonluktan olmuştu.

basliksiz-2.jpgKayseri sahaya çıkmadı

Kırmızı grupta Trabzonspor ile Kayserispor'un puanları eşittir. Son hafta Kayserispor evinde Orduspor'u 1-0 yenmişti. Trabzonspor ise sahasında Gençlerbirliği ile karşılaşacaktı. Ankara ekibi, karayoluyla Görele'ye gelir. İddiaya göre Görele'de olaylar olur ve Gençlerbirliği, Trabzon'a gelmez. Trabzonspor, 3-0 hükmen galip ilan edilir. Gençlerbirliği maça çıksa ve Trabzonspor maçı 5-0 kazansa bordo- mavililer şampiyon olacaktı. Bu sezon diğer grupta, yani beyaz grupta 1. Lige yükselen diğer takım ise Adana Demirspor olmuştu.

Gençlerbirliği şikenin birinci ayağı

Trabzonspor Başkanı Suat Oyman, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, ‘Trabzonspor- Gençlerbirliği maçı oynanmalıdır. Gençlerbirliği'nin Trabzon'da sahaya çıkmamasını ve maç yapmamasını şike olarak nitelendiriyoruz. Gençlerbirliği şikenin birinci ayağıdır’ demişti.

Bu olay, ülke genelinde uzun süre tartışıldı. TBMM'ye taşında ancak sonuç alınamadı. TFF, Kayserispor'un şampiyonluğunu onayladı.

Oyman istifa etti

Suat Oyman, görev kabul etmeyeceğini açıklamasına rağmen, kongrede başkan seçilir. İstifa eder. Salih Erdem başkanlığa vekalet eder ve 2 Eylül 1973'te yapılan olağanüstü kongrede Salih Erdem başkan seçilir. ...Ve Trabzonspor o sezon İkinci Lig'de şampiyon olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.