Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel

Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel

Atatürk Haftasında iki fotoğraf!

TİP Trabzon il yöneticisi (ilkokul arkradaşım) Atila Aşut'la Kasım 1963'te Trabzon'da bir köy ilkokulunda katıldığımız Atatürk Haftasından iki fotoğraf

SBF'de İktisat ve Maliye Bölümü son sınıfını okuduğum yıl, 1963-1964, yazı İngiltere'de Peterborough'da Perkins diesel fabrikasında motor ve enjektör sistemlerinin servisini öğrendiğim programdan dönmüştüm, 1960'ta SBF'ye koyu CHP'li ve İsmet Paşa hayranı olarak girmiştim. İzleyen yıllarda Türkiye'de siyaset sahnelerinde tektonik kaymalar oldu. 1961 Anayasasında sınıf temelli siyasi parti ve fikriyat serbest bırakıldı. 1961 de Mehmet Ali Aybar başkanlığında ağırlıklı olarak sendikacıların kurduğu Türkiye İşçi Partisi 1965 seçimlerinde Meclise girmeyi başardı. CHP'de İnönü ve ona yakın tecrübeli siyasetçiler arasında Marksist olmayan bir Avro-Sosylist dünya görüşü yoktu. Sola yönelen bütün gençler, bir yanda sosyalist ve Marksist fikriyat ve örgütlenmeye, öte yanda Doğan Avcıoğlu ekolü ve solcu askerlerin Nasırın Baasçılığına benzer bir darbe ve ihtilalcilik ile Türkiye'yi hızla kalkındırma stratejisine kaydılar. Ben darbe ve radikal komünist ideolojiden uzak bir zihni sınırın "bu" tarafında kaydımn.

yahya-2.jpg

Trabzon'da Dumlupınar İlkokulu'ndan arkadaşım Atila Aşut TİP il merkezini yönetenler arasındaydı. Kadakal'ın Pastırmacı Kadakal'ın dükkanının üstünde bir dairede idiler. Babamın iş yerine ve eve çok yakındı. Sık sık uğruyordum. Aşağıdaki iki fotoğraf Atila Aşut'un davetlisi olarak katıldığım, sendikacı arkadaşlar ve öğretmen arkadaşların bir köy ilokulunda düzenledikleri Atatarük Haftası çerçevesindeki programda konuşurken ve köye giderken çekilmiş iki fotoğraf var.

Ne konuştuğumu hatırlamıyorum. Herhalde Atatürk'ten, Cumhuriyetten söz etmişimdir.

1960'lardan 1980 lere kadarki sol hareketlerde TÖBDER, Türkiye Öğretmen Dernekleri federasyonu, POLDER, Polis Dernekleri federasyonu gibi örgüütlenmeler bbüyük rol oynadılar. CHP, TİP ve öteki partiler bu örgütlenmeleri kullandılar, bu örgütler de siyasi partilerin içine yerleştiler. Sağ partiler ki özellikle Milliyetçi Hareket Partisi bu örgütlerin sahalarında karşıt örgütlenmeleri yaptılar. Birbiri ile silahlı çatışmaya giren, bunu göze almış bir sağ ve bir sol dernekler cepheleri 1980'e kadarki kanlı ve kaotik dünyamısın tarihini temel eksenleri haline geldiler.

Fotoğraflardan birini arkasında damga ile 15 Kasım 1963 tarihi var. Büyük bir ihtimalle baskıyı yapan fotoğrafçı tarih atmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.