Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel

Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel

Sıkıyorsa Çıkın karşıma!

Göğsüme baskı yapan kocaman bir kaya var. Günümü sıradan işlerle yaşamak giderek

anlamsız hale geliyor. Bugüne kadarki savaşlarda mütecavizin tecavüze uğrayanlarca yenilmesi ihtimali vardı. Vietnamlılar kendilerinden çok ama çok daha güçlü Amerikan Federal Devletini savaşta ve siyasette yendiler. Bütün insanlığı yok edebilecek bir Rus+Çin -- ABD nükleer savaşı gündeme gelmedi.

Bu sefer durum çok farklı. Bir megaloman cani Rus İmparatorluğunu tekrar inşa etmek için bir milleti ve ülkeyi fiilen yok ediyor, engellenemeyeceğine dair bir varsayımla. Bütün dünya bu caniyane katliam ve şantajı perde perde seyrediyor. Kısa vadede Putin emperyalist milliyetçi emperyalizmini askeri olarak durdurmak mümkün değil. Uzun vadede ne olacağını tahmin etmek ise imkansız.

Devletler arası savaşlarda ordulara komuta eden rejim kadrolarının insanın aklına gelmesi bile zor vahşilikleri yapmasını önleyecek bir uluslararası siyasi ve hukuki sistemi kurmak mümkün olmadı bugüne kadar. Ama öyle bir hayalle yaşadık İkinci Dünya Savaşından sonra. Soğuk Savaş SSCB, ABD ve Çin arasında savaş ihtimali tehdidine rağmen arka planda insanlığı kendisine karşı korumaya yönelik bir basiretin var olduğu sanısı ile yaşamamızı sağlıyordu.

Putin farklı. Hitler gibi. Öldürülen Yahudilerin derileriyle abajur yapmak, vücut yağları ile sabun yapmak kolay kolay bir caninin aklına gelecek projeler değil. Ama Alman Hitler cinayet projesinde bazı iktidar sahiplerinin aklına geldi. Putin ölen Rus askerleri ve Ukraynalı asker ve sivillerin bir zamanlar yaşarken Ruslar tarafından öldürüldükleriyle ilgili iz bırakmamak için seyyar krematoryumları hazırlayıp getirmişler.

Galiba dünyadaki devletler arası ilişkiler pratiğinin hiçbir ahlaki kısık, utanma, hesap sorulur yapmayalım korkusu olmadan güçlü olan hr istediğini yapar ve dünya bunu yutmak zorunda kalır kanaatini pekiştiren kritik hadise, Suudi Arabistan'ın Veliahtının ortadan kaldırmak istediği bir Suudi Arabistanlı Arap gazeteciyi, Cemal Kaşıkçı'yı, İstanbul'da Suudi Konsolosluğunda, öldürüldükten sonra, önceden planlanmış şekilde, cesedinin parçalayıp kemikler dahil sıvı haline getirip iz bırakılmadan foseptik kanalından Marmara'ya akıtılmasıdır. Ne oldu Suudi Veliahta? Verilen ceza normal bir Suudi Devleti temsilci olarak katıldığı toplantılarda soğuk davranılması ile kaldı.

İnsanlık tarihinde devletlerin savaşma makinelerini kontrol eden liderler ve kadroların efektif olarak dikkkate almak zorunda oldukları temel ahlaki değerlerin kurumsallaşmış süreçler olarak gerçekleştirilebileceğine dair hiç ümidim kaldı.

A Space Odyssey filminin açılışında ateşi kontrol etmeyi öğrenmekle başlayan bilgi ve teknik devriminin ilk günlerinde homo sapiens apelerin birbirleriyle savaşmasını gösteren bölümü lütfen bulup yeniden seyredin. İnsan ırkı aptal ve ihtiraslı ve Yer Küresinde canlıların büyük bir bölümünü de ortadan kaldırarak kendi soyunu yok etmekle flirt ediyor. Saldırgan bir Alpha erkek goril olarak, göğsünü dövüyor. Bağırıyor. Ukrayna da bizim, Moldova da bizim, Finladıyı da alırım, İsveç’i de alırım. Sıkıyorsa çıkın karşıma. Ne büyük bir trajedidir ki, Marx'ta insanların baskısız ve muhtaçlık olmadan hürriyet ve kardeşlik içinde yaşamasının gerçekleşmesine yönelik bir fantezinin vardığı sonuç, en pespaye, adi hali ile Rusların üstün ırk oldukları için ellerinden alındığını sandıkları İmparatorlukçu mutlakiyetçi hakimiyeti gerçekleştirmek isteyen bir cani ahlaksız ve delinin tek adam hakimiyeti macerası olmasıdır.

Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.