PANDEMİ İLE YAŞAMAK…

2019 Yılının sonlarına doğru yazılı ve görsel medyada tanımaya başladık Covid-19 illetini.

Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 4 milyona ulaştı. Türkiye’de vefat edenlerin sayısı ise 50 bin rakamına dayandı.

Diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda Türkiye’de Corona’dan ölenlerin sayısı Sağlık Bakanlığı verilerine göre daha alt sıralarda yer alıyor. Rakamların ne kadar doğru olduğunu herkes gibi biz de bilemiyoruz.

Pandemi nedeniyle birçok esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalırken, ülke ekonomisi adeta durma noktasına geldi ve toplumun tüm kesimleri bu illetten nasibini aldı. İnsanlar adeta birbirlerinden korkar hale geldi. Anne çocuğundan, çocuklar anne ve babalarından uzak durmak, akraba ve komşu ziyaretlerine ara vermek zorunda kalındı.

20 yaş altı ile 65 Yaş üstünü eve kapatıp, toplu taşıma araçlarını kullanmalarına bile izin verilmezken, bazı siyasi parti kongrelerinin yapılmasına seyirci kalındı. Bu çifte standart, çalışma hayatına son verip mutlu bir yaşamı hayal eden yaşlılarımızı fazlasıyla üzdü. Belediye otobüsüne binmek isteyen onlarca yaşlımız yolcuların gözleri önünde rencide edilerek otobüsten indirildi.

Tanık olduğumuz bu olaylar elbette bizleri de çok üzmüştür.

Pandemi dolayısıyla kısıtlamaların sonlarına geldiğimiz bugünlerde kontrollü bir yaşama geçmeye hazırlanıyoruz. 1 Temmuz itibariyle hemen hemen korona ile ilgili sadece sosyal mesafe ve maske ile yaşamaya başlayacağız.

Bundan sonraki yaşam koşullarının geçmişte olduğu gibi çok da rahat geçeceğini söylemek oldukça zor. Her birey kendi önlemini almadığı sürece bu salgından kurtulmanın çok da kolay olamayacağını söyleyebiliriz.

1 Temmuz’da artık herkes kendi önlemi ile baş başa kalacak. Yeni dönemde maske, mesafe ve temizlik kurallarını, sevgi gösterilerini, sarmaş-dolaş hasret giderme sahnelerini bir tarafa bırakmadığımız taktirde korona belasından kurtulmanın zor olacağı görüşündeyim.

Nitekim ilk kez Hindistan’da görülen Delta varyantının yarattığı panik giderek büyüyor ve dünyada yayılmaya devam ediyor. Türkiye’de yaklaşık olarak140 kişide görülen delta varyantının yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu belirtiliyor. Normalleşmeye geçilse de maske ve mesafeye dikkat edilmeli.. Çünkü, aşılamanın tamamlanması ve alacağımız kişisel önlemlerle hastalıktan kurtulmak mümkün. Yeter ki hastalığı ciddiye almaya devam edelim..

Faruk Ata

28.06.2021

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.