Abdullah Şanlı

Abdullah Şanlı

Trabzon Telsiz Tepe’deki Kanlı Gazino!

Trabzon’un dünü hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin başvuracağı kaynak kitaplardan biri Hasan Kurt’un, yazdığı ‘Bir Zamanlar Trabzon1-2’ adlı eserlerdir.

Bu köşede zaman zaman sizlere bu eserlerden alıntılar yapıyorum. Bugün ‘Telsiz Tepe’deki Kanlı Gazino’ başlıklı yazının bir bölümünü aktaracağım. Tamamını ve diğer yazıları okumanız için Kurt’un bu eserlerine göz atmanızı tavsiye ederim.

***

‘Mübadele sonrası, Trabzon’da gayrimenkullerin bir kısmı vekaleten satıldı, bir kısmı Balkanlardan, Doğu Anadolu’dan, Kafkaslardan gelenlere verildi, bir kısmını kentin ileri gelen zevatı satın aldı, bir kısmı hazineye kaldı, ihale ile satıldı(!), bir kısmı yerel halka tahsis edildi, bir kısmına da birileri el koydu!

Trabzon’un kent merkezindeki en görkemli yapılar az sayıdaki Müslüman, Rum banker ve tüccarlarındı… Kentin en zengin Rumlarından biri Kostaki, diğeri Gabayani idi. … Gabayani’nin yazlık konutu bugünkü Atatürk Köşkü idi…

Gabayani’nin, köşkün güneyindeki düzlükte, tepede bir de gazinosu vardı. Sonraları Telsiz Tepe olarak adlandırılan bu bölgedeki gazinoda cumartesi akşamları dans partileri vs. verilirdi. Trabzon’un o günkü sosyetesi(!) orada eğlenirdi. O akşam ve diğer akşamlarda ise kentin önde gelen zenginleri gazinoda kumar oynardı. Gazinoda biri küçük ikisi geniş iki oda vardı. Odaların küçüğü kumarhanenin sorumlusuna aitti. Gabayani’nin bu kumarhanesinin adı belgelerde Kanlı Gazino olarak geçiyor.

Gazinoya neden Kanlı Gazino adı verildiğini bilmiyoruz. Tahminimiz o ki, adını ya karşı taraftaki Kanlı Kaya bölgesinden aldı ya da gazinoda kanlı olaylar oldu. Kanlı Gazino’ya öyle herkes elini kolunu sallayarak giremezdi. Zaten gazinonun çevresinde ve girişinde silahlı muhafızlar vardı…

Gabayani’nin Telsiz Tepe’deki gazinosunu ve yerini, Rus işgali sonrası Rize’den Trabzon’a gelen ünlü Sadıkzade ailesi satın aldı. Sadıkzadeler’den de Hikmet Şatıroğlu ve Faik Kantarcı… Şatıroğlu ve Kantarcı yıllar sonra buraları sattılar. Bölgenin bir bölümü hazineye kalmıştı.

Kanlı Gazino’nun güneyindeki geniş bahçede bir de golf sahası vardı. Gabayani, zengin Rum ve Müslümanlar ile konsoloslar orada golf oynarlardı….

Kanlı Gazino’nun bahçesinde, Şark Harekatı’ndan sonra Trabzon’a gelen Kazım Karabekir Paşa, gençlere muhabere dersi verirdi ve savaş taktiği yaptırırdı. Bölgeyi askerlerin kullanması nedeniyle buraya Telsiz Tepe adı verildiğini sanıyorum….

Telsiz Tepe, 1970’li yıllarda Trabzonspor’un da idman sahası olmuştu. Trabzonspor idmanından sonra sahayı Sebat Gençlik de kullanmıştı…”

Yazının tamamını ve diğer yazıları okumanız için kitapçılardan, internetten Hasan Kurt’un ‘Bir Zamanlar Trabzon 1-2’ adlı eserini temin edin, Trabzon’un dünü hakkında bilgi sahibi olun…

Yeni yılınızı kutlar, esenlikler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.