Sinek de küçüktür ama mide bulandırır; Tırnak Yeme Alışkanlığı

Yazıma bu başlığı vermemin sebebi insanlar arasında basit görülen ve pek fazla önemsenmeyen tırnak yeme alışkanlığının aslında kişilere hem sağlıkları hem de sosyal hayatları açısından oldukça fazla zarar vermesidir. Genellikle çocukluk çağlarında fazlasıyla yaygın olan bu davranış, zamanla alışkanlığa dönüşür ve bu alışkanlıktan kurtulmak oldukça güç olabilir.

Tırnak yeme alışkanlığının nedenleri arasında en yaygın olanları stres ve anksiyete, konsantrasyon gerektiren işler, sabırsızlık ve can sıkıntısı, duygusal ve psikolojik sorunlar olarak gösterilebilir. Sebebi her ne olursa olsun kesinlikle bırakılması gereken bu davranış insanların karşı tarafta bıraktıkları izlenimi derinden etkileyen bir olgudur. Tırnak yiyen bir insan bakımsız ve özgüvensiz bir görüntü oluşturabilir. Hiçbir işveren karşısındaki adayın tırnaklarının yenilmiş ve bakımsız görüntüsünden haz etmeyecektir. Aynı zamanda karşı cinsle duygusal bir birliktelik başlatmadan önce yapılan görüşmelerde de bu durum iyi bir izlenim yaratmayacaktır. Ayrıca bir çoğumuz karşısında tırnaklarını yiyen birisini gördüğünde onun özgüvensiz, bakımsız, pis, kaygılı, stresli ya da korkmuş olduğunu düşünebilir. Fakat bu davranış genellikle bu durumların aksine sadece bir alışkanlığın getirisi olmaktadır. Tüm bu sosyal açıdan olumsuz etkilerin dışında sağlık açısından da tırnak yeme alışkanlığı mide ve diş yapısına zarar vermesi, mantar gibi enfeksiyonların kapılmasını kolaylaştırması ve eli ağıza götürmekten kaynaklanan mikrop kapma durumlarını oluşturabilmesi sebebiyle oldukça zararlıdır.

Peki bunun gibi birçok olumsuzluk yaratabilecek bu alışkanlıktan kurtulmak için neler yapılabilir ? Tırnakları sık sık kesmek ve manikür yaptırmak, tırnak yeme alışkanlığını önlemek amacıyla satılan acı ojelerden kullanmak, tırnak yeme alışkanlığını tetikleyen unsurları bulup bu unsurlar üzerinde çalışmak ve bir profesyonelden bu gibi sorunlarda oldukça etkili olabilen bilişsel davranışçı terapi almak tırnak yeme alışkanlığınızın çözümü olabilecek seçenekler arasındadır.

Mert Seis

20.06.2021

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum