Oltaya Vuranlar

Oltaya Vuranlar

Maraş Caddesi’nin hikayesi!

Trabzon kent merkezinde 105 yıl önce at arabaları ve deve kervanlarının geçtiği iki cadde vardı. Biri Uzun Sokak, diğeri Moloz’dan semerciler yokuşu, kunduracılar caddesi güzergahı idi. Bu iki yolda meydana bağlanırdı. Meydan’dan limana inen bir yol ve bir de Arafilboy’dan Değirmendere’ye giden yol. Meydan’dan bir de Tekke mahallesi ve Boztepe yolu… Tabakhane’den doğuya da tek yol vardı. Ortahisar’dan geçen bu yol Zağanos’tan Kavakmeydan’a uzanırdı. Bir de Zağanos’tan Polita’ya, Kisarna’ya giden yol…Mahalleler birbirlerine genelde ata arabalarının geçebildiği dar sokaklarla bağlı idi. Ve hemen hemen tüm evler bahçeliydi.

Bugünlerde kent halkının yüzde 95’inin araç trafiğine kapatılmasını istediği, Maraş Caddesini 1917 yılında, meydan girişinden Ayasofya Müzesinin altına kadar Ruslar açtı. Maraş Caddesi güzergahında ağırlıklı olarak Müslümanlar yaşadığı söylenirdi. Müslümanlar o yıllarda muhacirliğe çıkmıştı. Ruslar, yolu istimlak ederek mi, yoksa cebren yıkarak mı açtı? Bu konuda net bir bilgiye sahip değiliz.

Ruslar yalnız Maraş caddesinin yanı sıra, kent merkezinde çevre köylere de şose yol yaptılar.

Maraş Caddesinin meydan bölgesinin trafiğe kapatılıp kapatılmaması için geçenlerde Büyükşehir Belediyesi bir anket yaptırdı. Trabzonluların büyük bir ekseriyeti Halk Bankası ile Meydan bölgesi arasındaki güzergahın trafiğe kapatılmasını istediler.

Büyükşehir Belediye Başkanı, kentin kanaat önderleriyle de görüştü ve ardından Maraş caddesinin bu bölümünün gündüz trafiğe kapatılacağını açıkladı. Caddeden halk bankası önündeki kavşaktan Suluhan otoparkları girişine kadar tek şeritli bir araç yolu yapılacak. Sulahan’dan meydan bölgesine ise otoparklara giriş çıkış için iki araçlık bir yol olacak. Maraş caddesindeki tek şeritli bir yol esnafın ihtiyacını karşılamak ve diğer gerekçelerle gece, trafiğe açılacak.

Bugün Avrupa’nın hemen her kentinde, kent merkezleri araç trafiğine kapalıdır. Maraş caddesinin araç trafiğine kapatılması ve yayalara tahsis edilmesi doğru bir karardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.