Mehmet Nuri Sunguroğlu

Mehmet Nuri Sunguroğlu

NUTUK, “ÖZGÜRLÜĞE GİDEN YOL"

Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Paşanın yazdığı Nutuk, aslında milletine hesap vermek için yazılmış olup ve gelecek nesillere bırakılacak en değerli eseridir. Gazi Paşa yazdığı bu; “milletine hesap verme” metnini 1927 yılında 36 saatlik maraton konuşmasıyla kendi sesinden milletine duyurmuştur.

Biz; “Nutuk” terimine en fazla “Söylev” olarak anlam verirken, yabancılar Mustafa Kemal’in eserine daha farklı anlam yüklemekten kaçınmamışlardır.

Gazi Paşanın Nutuk olarak kaleme aldığı metni 1928 yılında Alman diline çeviren Dr. Kurt Koehler verdiği eserde, Nutuk terimini “Rede = Konuşma” olarak verirken, kitabın kapağını “DER WEG ZUR FREIHEIT = ÖZGÜRLÜĞE GİDEN YOL” olarak tanımlamayı daha yakışır olarak bulmuştur.

mehmet-nuri2.jpg

Ülkemizde ise Nutuk hakkında çok şeyler yazıldı.

Eski alfabe ile yazılan orijinal metin Türk Devrim Enstitüsü tarafından yeni alfabe ile hazırlandıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Devlet Kitapları kategorisinde basıldı. 1970 yılında 10’uncu baskısını yapan Milli Eğitim Basımevi metni orijinal olarak vermiştir. 1995 yılında büyük emek vererek eski Türkçemizle yazılan ve herkesin anlaması zor olan terimlerden ayıklayarak Nutuk’u sadeleştiren Bedi Yazıcı, yaptığı çalışmada yeni nesillere karşı taşıdığı sorumluluğu büyük bir vatan sevgisi ile yaptığı mutlaktır.

Eski terimlerle olduğu gibi, Bedi Yazıcı’nın emek vererek yeni terimlerle ortaya koyduğu Nutuk ile, Dr. Kurt Koehler ’in Alman diline yaptığı çeviri arasında uyumluluk isabetli olup aralarında fark olmamaktadır. Eserin Fransızcasını okumadım ama Dr. Koehler yaptığı çeviriyi Fransızca olan Nutuk’tan aldığına göre aralarında farklılık olmadığına inanıyorum.

Nutuk, sadece yazılan konuşulan bir eser olarak kalmadı, ne yazık ki ticari olarak yazılıp üzerinden kazanç sağlamak için de Türk Milletine sunulmakta sakınca görülmedi. Ben yine de hepsine teşekkür ediyor, verdikleri emeğin değerini saygıyla karşılıyorum.

Bana kalırsa: Nutuk veya Dr. Koehler ‘in tanımlamasıyla söylersek; “Özgürlüğe Giden Yol,” Türk Milletinin her ferdi tarafından okunması gerekli olduğuna inananlardanım.

“Özgürlüğe Giden Yol” olarak tanımlanan Nutuk’u genç nesillerin bu sayfalarda okumasına vesile olmayı; doğup büyüdüğüm, ekmeğini yiyip suyunu içtiğim ülkeme ve onun kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal’e borçluyum.

Diğer paylaşımlarıma ek olarak Nutuk’u yarından itibaren yayımlamaya başlayacağım. Okumanız dileğimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.