Kabak Meydan Millet Bahçesi!

Tarihi kentlerin, tarihi mekanları vardır. Trabzon’un tarihi mekanlarından biri de ‘Kabakmeydan’dır. Geçmişte kent dışında kalan bu mekan, bir spor alanıydı. Osmanlı İmparatorlarından Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman, Trabzon’da valilik yaptıkları dönemde bu bölgeyi spor meydanı olarak kullanmışlardı. O dönemlerde bu bölgede at yarışları, cirit ve diğer spor etkinlikleri düzenlenirdi.

Cumhuriyet sonrası ise bu bölge Trabzon’un futbol mekanı olmuştu. Trabzon Lisesinin güneyindeki eski sahada kıran kırana maçlar yapılırdı. Bu bölge 1960’lı yıllarda Orman idaresine verildi. Sonra bu bölgenin batısında iki top sahası daha yapıldı. Biri Yavuz Selim, diğeri Avni Aker. Yavuz Selim ve Avni Aker’in kenarlarında eskiden voleybol ve basketbol sahası da vardı. Trabzon’daki ilk resmi futbol müsabakaları bugün yıkılan Orman Lojmanlarının bulunduğu eski sahada yapılmıştı.

Avni Aker, 1951 yılında hizmete girmişti. Avni Aker’de ki ilk karşılaşma İdmanocağı ile Sebat Gençlik arasında oynanmıştı.

Birkaç yıl önce Akyazı dolgu alanında yeni stat yapılınca, Avni Aker ve yanındaki Yavuz Selim Sahası devre dışı kalmıştı. Trabzon’da ki amatör spor kulüpleri, Avni Aker’in ve Yavuz Selim’in yıkılmasına karşı çıkmışlardı. Akyazı dolgu alanında yeni stadın yanı sıra birkaç saha daha yapılmış ve Avni Aker, Yavuz Selim Sahasının yerine millet bahçesi yapılmasına karar verilmiş, bahçenin yapımına başlandı ve kısa sürede bitirildi.

Kabak Meydan’da ki tarihi spor alanının millet bahçesi olarak değerlendirilmesi, doğru bir karardı. Ancak proje daha kapsamlı olabilirdi. Mesela Avni Aker’in batı tribünlerinin yerinde çok katlı bir alışveriş merkezi ve ofisler olabilirdi. Projenin içine Numune Hastanesi, Cumhuriyet ortaokulu ve Trabzon Lisesi dahil edilebilirdi. Hastanenin güneyinden geçen yol, zemin altına alınabilirdi. Orman Lojmanlarının yerine de bir kültür merkezi yapılabilirdi. Gerçi, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet metin Genç, bu alana kültür merkezi yapılacağını söylemişti.

Tamamlandığında 62 dönümlük alanı kapsayacak Millet Bahçesi ve spor alanı ileride ihtiyaca göre genişletilmelidir.

Millet Bahçesine, stada ismi verilen Avni Aker’in değil de bölgenin tarihten gelen adı Kabak Meydan verilmeliydi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.