NİZAMETTİN ALGAN!

Evet, sevgili dostlar kendini, hayatını Trabzonspor’a adamış olan Trabzonspor’un kurucu üyesi, eski asbaşkanı, genel sekreteri Nizamettin Algan’ın kitabını bitirdim. Kitap yakında yayınlanacak ve TS Cluplar’da vitrinleri süsleyecek.

Nizamettin Algan’ı “Kimdir?” diye her halde kimse sormaz. Ama 92 yıllık hayatını merak edenler olabilir. Çünkü her insanın biyografisi okunur, hele böylesine Trabzonspor’a hayat veren, hayatını ona adayan, kulüpte en uzun süre görev yapmış, en çok kupayı kaldırmış birkaç kişiden biri olan Nizamettin Algan’ı elbette merak edenler çoktur.

Nizamettin Algan 1930 yılında Maçka’nın Haçavera (Yeşilyurt) köyünde doğmuş, ilk okulu Maçka’da, orta ve liseyi Trabzon’da bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Yüksek Okulu’ndan mezun olmuştur. İstanbul’da okurken İdmanocağı’nın efsanevi genel sekreteri Sabahattin Kundupoğlu ile tanışmış, onun cemiyetinde bulunmuş, İTÜ ile İstanbul Amatör Ligi’nde futbol oynamış, Trabzon’a dönünce de yine Kundupoğlu tarafından 1964 yılında İdmanocağı’na yönetici olarak teklif edilmiş, akabinde de 1967 yılında kurulan bordo mavili Trabzonspor’un kurucu 20 üyesinden biri olmuş bir eski hekimdir.

Bunları kısaca anlattım ama elbette hayat bu kadar öz değil… Çünkü hayatın bin bir renkleri, o renklerin bin bir tonları var. Nizamettin Algan da bu renkli hayattan nasibini oldukça fazla almış biri… En büyük özelliği Trabzonspor denince her şeyi bir kenara itmesi… Bunun iyi mi kötü mü olduğunu kitapta zaten sorguluyoruz.

Trabzonspor nasıl kurulmuş, kurulurken yapılan karşılıklı ataklar, yanlışlar, pişmanlıklar, itiraflar, kurulduktan sonra 2.ligde neler yaşanmış, bugün adı Süper olan lige nasıl çıkılmış, yönetimlerde hangi anlaşmazlıklar olmuş…” bunların tümü kitapta yer alıyor.

Ayrıca doğru bilinen yanlışlar, yani galat-ı meşhur olan bir çok olayı aydınlatması, bunu yaparken de “ biz de yanlış yaptık” demesi tüm ayrıntıları ile okuyucuya aktarıldı.

Özellikle kendisinin yönetimde olmadığı dönemde oynanan PTT maçı ile oynanamayan Gençlerbirliği maçları hakkında şimdiye kadar hiçbir yer duymadığınız, okumadığınız gerçekleri de anlattı Algan… Eleştiri de yaptı, özeleştiri de…

Kitap için yüze yakın kişi ile yüz yüze, telefonla ve diğer iletişim araçları ile görüşüldü. Fotoğraflarla birlikte 300 sayfa civarındaki kitabı Algan ithaf ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.