Geldi Yayla Zamanı

Tüm dünyayı deyim yerinde ise kasıp kavuran Coronavirüs, 1.5 yıldır milyonları etkileyip on binlerce can aldı..

Ekonomiye de büyük bir darbe vuran Coid-19 dünya turizmini durma noktasına getirdi.

Ülkeler kapılarını dış turizme kapatmayla yetinmedi, iç turizmde de hareketliliği kontrol altına aldı..

Türkiye’de özellikle turizm bölgelerindeki tesisler kapanma noktasına geldi. Yapılan destekler cılız kaldı, bir derde deva olmadı.

Türkiye’de de pandeminin sona ermesi için aşılamanın yanında kontrollü yaşama da vatandaşların oldukça dikkat ettikleri gözleniyor.

Kısıtlamaların sona ermesiyle de Karadeniz turizmi için özellikle iç turizm için önemli bir yer tutan yayla turizmi hareketli günler yaşanmaya başladı.

Bu yazımızda Trabzon yaylalarını ziyaret etmek işteyenlere rehberlik yapmak istedik.

Yayla yollarına düşmeden önerilerimize kulak vermenizi tavsiye ediyoruz…

Karadeniz, muhteşem doğasıyla geniş bir coğrafyaya yayılmış muazzam bir bölge.

Karadeniz’e ilk defa gidecekseniz Trabzon yaylalarını keşfedeceğiniz bir tura çıkın.

Trabzon Yaylalarına Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken Şeyler

Trabzon’da bir deyim vardır: “Trabzon’da haftada iki kez yağmur yağar. Biri 3 gün, diğeri 4 gün sürer.” O yüzden Trabzon seyahati öncesinde yanınızda mutlaka yağmurluk bulundurun.

Yaylalarda kamp kurmayı planlıyorsanız çadırınız su geçirmez ve ısı yalıtımlı olmalı. Çünkü yaylada geceler soğuk oluyor. Kaliteli bir uyku tulumu da yeterli olur.

Her yaylada altyapı hizmetleri (elektrik, su, yol, vb.) yok.

Trabzon yaylalarında konaklamak için pansiyon ve otel gibi alternatiflerin de mevcut. Her yaylada olmasa da birçoğunda kalacak yer bulabilirsiniz.

Maçka yaylaları

Sümela Manastırı’na ev sahipliği yapan, Trabzon’un Maçka ilçesi, “doğanın, yeşilin diyarı” olarak tanımlanıyor. Maçka sloganının hakkını veriyor; ladin ormanlarıyla kaplı bir vadi içine kurulmuş yeşil ilçede Trabzon’un en ünlü yaylaları bulunuyor. Trabzon’a indikten sonra Maçka’da kalarak günübirlik yayla gezileri yapabilirsiniz.

Şolma Yaylası: Türkiye sınırları içerisinde yiyebileceğin en lezzetli kaymaklardan biri Şolma Yaylası’nda. Şolma Yaylası’nın tertemiz havası ve muhteşem manzarası eşliğinde doğal kaymak yerken var olmanın dayanılmaz hafifliği seni saracak. Yayla mevsiminde buraya minibüslerle gidebilirsiniz ama Şolma Yaylası’nın güzelliği oraya giden yolda saklı. Kulin Dağı etrafından yürünebilen 16 kilometrelik yol, birbirinden etkileyici bitki ve hayvan türleriyle karşılaşabileceğiniz bir yer.

Kiraz Yaylası: Trabzon’da kayak yapılır mı? Evet, Kiraz Yaylası’nda çim kayağı yapabilirsiniz. Maçka ilçesinden Gürgenağaç Köyü’ne doğru yola çıkın. Köyden devam eden toprak yol üzerinden 7 kilometre uzaklıkta Kiraz Yaylası bulunuyor. Burada ciğerlerinin açıldığını hissedeceksiniz çünkü 1850 m yüksekliktesin artık.

Yaylanın sosyal imkanları tam; elektriği, bakkalı, kasabı, yerel lokantaları ile minik ve sevimli bir yerleşim yeri. Trabzon’un yükselişte olan ilçelerinden Maçka, her geçen mevsim biraz daha çok insan çekiyor ama Kiraz Yaylası sessiz ve huzurlu atmosferini koruyor.

Kiraz Yaylası’nda alabalık avlayabilir ve Ayeser Şenlikleri’ne katılabilirsin. Ayeser Şenlikleri temmuzda kutlanıyor. Yaz mevsiminde yaylaya minibüs seferleri düzenleniyor. Çadırda değil de pansiyonda kalmak istersen Hamsiköy ve Gürgenağaç’ta kalacak yerler var ama tatil mevsiminde yer bulmak zor olabiliyor.

Mavura Yaylası: Şolma Yaylası’ndan sonra 3.5 kilometrelik bir doğa yürüyüşüyle Mavura Yaylası’na gidebilirsiniz. Şolma yaylası gibi yemyeşil ormanlarla çevrelenmiş Mavura Yaylası’nda temel ihtiyaçlarını karşılayabileceğin (bakkal, manav vs.) yerler var ancak, kalınabilecek yer yok. Burada konaklamayı düşünüyorsanız yanınızda kamp malzemeleriniz olmalı.

Çakırgöl Yaylası: Çakırgöl, 2500 metre yükseklikte bir yayladır. Maçka-Meryemana yolundan ilerleyip Altındere Vadisi Milli Parkı’ndan devam ederseniz Karadeniz’in en temiz havasına sahip yaylalarından birine, Çakırgöl’e varacaksınız.

Tam bir doğa harikası olan Çakırgöl Yaylası’ndan Armutluk, Kırantaş, Akarsu, Ayraksa, Livayda Kurugöl, Mesaraş Furnoba, Kasapoğlu, Camiboğazı, Ortaoba ve Deveboynu yaylalarına geçiş yapabilirsiniz. Çakırgöl Yaylası’na gidecekseniz kendinize bir araç kiralamanızı, tam teşekküllü bir kampçı gibi hazırlanmanızı öneriyoruz.

Lapazan Yaylası: Tüm kamp malzemelerinizi yanınıza alın ve Lapazan Yaylası’nın bakir doğasına kendinizi bırakın. Serin havası, yemyeşil doğası ve gün boyu sana canlı müzik yapan kuşlarla beraber huzurlu bir gün geçireceksiniz.

Lapazan Yaylası, uzun doğa yürüyüşleri tutkunları için mükemmel bir rota. Yaylada altyapı hizmetleri yok, ancak buranın her daim sakin kalmasının sırrı da tam bu noktada yatıyor. Toprak yolla ulaşılan yayla için kendine bir araç edinmeyi düşünebilirsiniz.

Akçaabat Yaylaları

Trabzon’un köftesiyle ünlü ilçesinde tüm altyapıları tamamlanmış yaylalar bulunuyor. Akçaabat’ta köfte nerede yenir diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim: Tabii ki sahil boyu ünlü restaurantlarında ve ara sokaklara gizlenmiş esnaf lokantalarında.

Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları: Bu yaylaların şenliği boldur… Aralarında sadece 1 km mesafe bulunuyor. Etrafını saran ormanlarda türlü türlü yaban hayvanları yaşarken bir foto safariye çıkmamak olmaz. Oldukça gelişmiş bir altyapısı olan yaylalarda konaklayabileceğiniz birçok tesis var. Yerel halkın kendi elleriyle yaptıkları ürünler ise tezgahların gözbebeği. 20 Temmuz’da başlayan Hıdırnebi Şenlikleri’ne denk gelirsen mutlaka katılın.

Karadağ Yaylası: Akçaabat Düzköy yolu üzerinden varabileceğiniz Karadağ Yaylası’nda oksijen oranı o kadar iyi bir seviyedeki akciğer tedavisi görmüş hastalara doktorlar bu yaylada konaklamalarını öneriyorlar.

Tüm altyapısı tamamlanmış Karadağ Yaylası’nda konaklayabileceğin yerler olsa da biz binlerce tür bitki ve hayvanı gözlemleyebileceğin yabanda kamp yapmanı öneriyoruz. Yayla keyfinin tadına en çok kamp yaparken varabilirsiniz.

Pazarcık Yaylası: Araklı’ya 43 kilometre uzaklıkta bulunan Pazarcık yaylası, birçok yolu birbirine bağlayan bir merkez gibi. Burada her türlü ihtiyacını giderebilir, kendine bisiklet kiralayabilir ve uçsuz bucaksız ormanlarda doğa yürüyüşleri yapabilirsin.

Pazarcık yaylasına asfalt yol ulaşımı olduğu için yaz döneminde seni buraya götürecek taşıtlar bulmak çok kolay. Karadere Çayı’na yaslanmış Araklı’da derenin huzur dolu sesi eşliğinde taze çayını yudumlamak, sana mükemmel bir enerji verecek. Burada kırmızı pullu alabalık avlayabilirsiniz. Pazarcık yaylasına gidersen Tilkibeli Şelalesi’ni de gezi programına eklemenizi tavsiye ederiz.

Yılantaş Yaylası: Araklı’ya 30 kilometre uzaklıktaki Yılantaş Yaylası, kolay ulaşım olanaklarıyla ile Trabzon yayla turunun gözde rotalarından biri. Denizden 2000 metre yükseklikte bulunan Yılantaş Yaylası, buz gibi suları ve tertemiz havasıyla yaz sıcaklarında ferahlatan bir yer. Karadere Çayı’nı takip ederek 10 kilometre kadar Bayburt yönüne ilerleyince karşına bir köprü çıkacak. O köprüden sonra sizi 15 kilometrelik bir tırmanış bekliyor. Sonra karşında mükemmel doğasıyla Yılantaş Yaylaları…

Faruk Ata

14.07.2021

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.