Emel Kurt
Kültür balıkçılığı ve Sürmene’deki eylem!
Medyaya yansıyan haberlere göre; ressamlığının yanı sıra çevreciliği ile tanınan Gökçe Erhan’ın, deniz ekosistemine zarar verdiği iddiasıyla kültür balıkçılığı tesislerine karşı Çamburnu sahilinde bir basın açıklaması yapmasına saatler kala köydeki iki katlı evinde yangın çıktı ve ev kullanılamaz hale geldi.
Haberde, ressamın basın açıklaması yapmasına saatler kala yangın çıktığı belirtiliyor. Açıklamanın yapılmasına saatler kala yangının çıkması şüpheleri ve kundaklamayı akla getiriyor. Daha sonra yangının akşam saat 20.00 sularında çıktığı açıklanıyor ve itfaiye de yangının elektrik kontağından çıktığını rapor ediyor.
Bu durumda yangın, basın açıklaması öncesi çıkmadı. En az 12-13 saat önce çıktı. Çevreci ressam da, yangın konusunda " Evin yakıldığını iddia etmiyorum. Ama tabi eylem öncesi olduğu için bir şüphem var. Sonuçta kimseyi görmedim, tehdit almadım. Tesadüf de olabilir, bilemiyorum" dedi.
Yangının neden nasıl çıktığı ilerleyen günlerde daha net olarak ortaya çıkar.Gökçe Hanım, açıklamasında, ‘ Bölgemizde kültür balıkçılığı yapılmak isteniyor. Ben geçtiğimiz yıl duyunca araştırıp bölgeye zarar verdiğini gördüm. Balıkçı kooperatifiyle eylem yapalım, destek bulalım istedik. Yangın da basın açıklamasını hazırlarken başladı zaten. Evin arka tarafında kolay yanan şeyler vardı. Bir anda tutuştu, müdahale edebilecek durumum da olmadı. Dediğim gibi bunlar tesadüf de olabilir ama değilse de ben bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim. Yangından sonra ailemin evinde uyumadan açıklamayı bitirmeye çalıştım. Ertesi sabah da arkadaşlarla buluşup açıklamayı okudum. Ve çok paylaşıldı. Ev her zaman yapılır benim şu anda odaklandığım deniz. Sonuna kadar eylemlere devam edeceğim." diyor.
Sürmene Çamburnu’nda KTÜ’nün Deniz Bilimleri Fakültesi var. Bu fakültenin hocaları denizle ilgili her tür bilgiyi vs. öğrencilerine veriyor, vermesi gerekir. Kültür Balıkçılığının deniz kirliliğine neden olup olmadığını da öncelikle bu fakültedeki uzmanlar bilir, bilmesi gerekir. Kültür balıkçılığı, deniz ekosistemine ve bölgeye zarar verip vermediği konusunda Deniz Bilimleri fakültesi görüş bildirmiyor, ressam çevreci kardeşimiz ‘zarar veriyor’ iddiası ile ortaya çıkıyor.
Ve ayrıca bugün dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de ve barajlarda yüzlerce kafeste kültür balıkçılığı yapılıyor. Kültür balıkçılığı yapanlara, denizlerde ve barajlarda yer tahsis eden de devletimiz.
Gökçe Hanımın çevreye olan duyarlılığı takdir edilecek ve desteklenecek bir olay. Ancak, Kültür Balıkçılığına karşı yürüttüğü kampanyada, hiç değilse uzmanlardan bilimsel destek almalıydı. Sahilden birkaç mil açığa kurulan kafeslerde yetiştirilen balıklar denize, sahile ne tür zarar verdiğini anlatmalıydı!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.