Covid 19’a karşı en büyük silahımız: AŞI…

Dünyada 4.5 milyona yakın can kaybının meydana gediği, 190 milyon kişinin hastalığa yakalandığı Coronavirüs tehdit olmaya devam ediyor.

Uzmanlar, Eylül ayının ortasında vakaların en tepeye ulaşmasını yani pik olabileceğini, Eylülün sonuna doğru ise vakalarda düşme beklendiği konusunda görüş belirtiyorlar.

Hastanede yatan aşısızların büyük çoğunluğu birinci grup, yani hiç aşı olmayanlar. İkinci grupsa tek toz aşı yapan veya 2 doz aşı yapıp da üzerinden 3-4 ay geçmiş insanlardan oluştuğunu görüyoruz.

Vakalarda Temmuzun son haftası ve Ağustosun ilk haftasında yatışlarda ve yoğun bakımlarda bir artış sayısı gözlendi. Günlük 20 binler civarında yeni vakaların meydana geldiği ülkemizde vefat sayısının yüksekliği endişeleri artırıyor.

Hastalıktan kurtulmak ve mutlu bir yaşam sürdürmek için aşı olmayanlara karşı uygulanan yeni önlemleri sonuna kadar destekliyorum.

Anlamsız ve son derece yanlış olan aşı karşıtlığının geçen zaman içinde yavaş yavaş azalmaya başlaması elbette sevindirici, ancak tedbirleri devam ettirmekte kararlı olan yetkililer aşılamanın tamamlanmasıyla mutlu sona ulaşılacağı konusunda görüş belirtiyorlar.

Hastanelerdeki servislerde yatanların büyük çoğunluğunun aşısız olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda yaşamını yitiren vatandaşlarımızın da büyük bir çoğunluğunu aşı vurulmayan kişiler oluşturuyor.

Bu nedenledir ki, sayıları gördüğümüzde insanların bir an önce aşı olmaları gerekiyor.

Yaşlı grubun 3. dozu, genç grubun da aşılarının tamamlamasının ardından Coronavirüs salgını konusunda daha iyimser rakamlara ulaşacağız diye umuyorum.

Son dönemde hastanelere başvuran hastalara baktığımızda yaş olarak yaşlılarımızda biraz daha azalma var. Bu sevindirici bir olay. Ancak, hastanelerde gençlere biraz daha fazla rastlıyoruz.

Bu durumun nedenini 60 yaş üstü insanlarımızın yüzde 80'inin aşılı olmasına bağlayabiliriz. Öyle olunca da yaş grubu olarak hastanede ve yoğun bakımda yatan hastalar 4-5 yaş gençleşmiş durumda.


Son günlerde aşı konusunda insanlarımızın talepleri devam etmekte ve bu memnun edici bir durum.

Yapılması gereken aşının yararları konusunda insanları bilgilendirip, aşıya gelmelerini sağlamak olmalıdır.

Aşıyla ilgili bilgilendirme çalışmaları devamlı yapılıyor ve aşı dünyada kendini kanıtladı. Vatandaşların şehir efsaneleri ve spekülatif söylemlere dikkat etmemelerini öneriyoruz.

Çünkü, Coronavirüse karşı en büyük silahımız aşı.

Bunu da iyi kullanacağız..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.