Trabzon'da raylı sistem bilmecesi…

Trabzon; coğrafi konumu nedeniyle devletin en zor koşullarda hizmet verdiği illerimizden birisi…

Karadeniz Bölgesini diğer bölgelerden ayıran en belirgin özellik de budur.

Doğu veya diğer bölgelerde devletin verdiği hizmet, Karadeniz bölgesinde ekonomik olarak 10-15 katına çıkmaktadır. Bu nedenle Doğu Karadeniz Bölgesinde devlet yatırımları azdır.

Karadeniz sahil yolu, Ordu-Giresun Havalimanı, Trabzon Akyazı Spor Kompleksi bu örneklerden sadece biridir. Yeni yapılmakta olan Rize Havalimanı da deniz dolgusu yapılmak suretiyle inşa edilmektedir.

Bu örnekleri çoğaltmamız mümkün.

Trabzon’da 2004 yılında yapılan Belediye Başkanlığı seçimlerinde Ak Parti’de olan Belediye Başkanlığı’nı büyük bir sürpriz yaparak kazanan CHP adayı M. Volkan Canalioğlu, kent içi raylı sistem projesini ilk kez gündeme getiren Belediye Başkanıdır.

Canalioğlu, arap saçına dönen trafiği biraz olsun rahatlatmak ve kent vizyonu için önem arzeden bu projeyi hayata geçirmek için raylı sistemin uygulandığı bazı illere de ekipler göndermek suretiyle ilk adımı atmıştı.

Yapılan çalışmalar sonunda Canalioğlu Başkanlığındaki Trabzon Belediyesi fizibilite çalışmalarının ardından 2008 yılında ilk etabı Atatürk Alanı – Fatih Mahallesi arasında hizmet verecek olan Raylı Sistem Projesini ihaleye çıkardı.

İhaleyi kazanan firma çalışmalarına sürdürürken 2009 seçimlerine gelindi ve yeni seçilen AKP Belediyesi Canalioğlu’nun bu projesini rantabl olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Trabzon’da iki dönem görev yapan Ak Parti adayı O. Fevzi Gümrükçüğlu, birinci dönemde iptal ettiği Raylı Sistem Projesini ne ilginçtir ki ikinci dönem en büyük projesi olarak halkın önüne koydu..

Bu kez Gümrükçüoğlu’nun Raylı Sistem Projesini 2018 seçimlerinde göreve gelen bir başka AKP’li Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu rafa kaldırdı.

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu…

Trabzon için en önemli sorunların başında gelen trafik sorununa çözüm getirmesi düşünülen Raylı Sistem raftan bir iniyor, bir çıkıyor.

Ne yazık ki 10 yıl önce hayata geçmesi beklenen Raylı Sistem siyasilerin oyuncağı haline gelmiş, kaybeden her zamanki gibi Trabzon olmuştur..

Mevcut Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun Trabzon için önemli bir ihtiyaç olan Raylı Sistem Projesini her türlü siyasi polemiğin dışında tutarak hayata geçirmesi için adım atmasını bekliyoruz.

En azından devam etmekte olan sahil dolgu projesi içine Atatürk Alanı –Akyazı stadı arasında hizmet verecek olan raylı sistem kente önemli ölçüde katkı sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.