Cumhuriyet, iktidarın millete ait olduğu bir sistemdir

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 28 Ekim günü Çankaya Köşkü’nde milletvekillerini toplayarak Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz söylemiyle ülkenin rotasını belirledi.

.. Ve Genç Türkiye Cumhuriyeti 98 yıl önce, 29 Ekim 1923’te ilan edildi.

Cumhuriyet ilan edildiği sırada henüz 29 Ekim günü bayram ilan edilmemiş, kutlamalar konusunda bir düzenleme yapılmamıştı;

29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günündeki şenlikleri halk kendiliğinden organize etti. Ertesi yıl, 26 Ekim 1924 tarihli 986 numaralı kararname ile Cumhuriyet'in ilanının 101 pare top atılarak ve planlanacak özel bir programla kutlanmasına karar verildi. 1924 yılında yapılan kutlamalar, daha sonra yapılacak olan Cumhuriyet’in ilanı kutlamalarının başlangıcı oldu.

Ulu Önder, Mustafa Kemal Atatürk, geleceği önceden gören kabiliyete sahipti ve “Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.” sözlerini söylerken demokrasi kavramının artık dünyada yaygın bir idare şekli olacağını da biliyordu.

EN BÜYÜK BAYRAM…

1933 yılında, Atatürk ‘10. Yıl Nutku’nda, bu günün en büyük bayram olduğunu belirtmiş ve “Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyeti kurduk, o on yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır” demiştir.

Türk milletinin medeniyet yürüyüşünün rehberi ve ışığı olan Cumhuriyete herkes dört elle sarılmalıdır. Yeniden “Yurtta sulh, cihanda sulh” anlayışına dönülmeli.
Eğitimde, sağlıkta, bilimde, sanatta, sanayi ve tarımda, tüm hizmetlerde gerçekleştirilen uyanış ve dünyanın egemen devletleri arasındaki saygın yeri geliştirerek sağlamlaştırılmalı.

Çünkü Cumhuriyet aydınlanmanın adı, 1923 yılında yakılan bir meşaledir. Nene Hatunların, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin sesidir Cumhuriyet.

Cumhuriyet laikliktir, din temiz duygular içinde kalbimizde yaşasın diye. Asla kirli siyasete alet edilmemelidir.

Cumhuriyet bir halkın özlemidir. Yurtta barış, dünyada barıştır Cumhuriyet.

Cumhuriyet, iktidarın millete ait olduğu bir sistemdir.

Cumhuriyette egemenlik bir kişiye veya zümreye değil, toplumun bütün kesimlerine aittir.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yılını kutlarken, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu uğurda canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.
Yaşasın Cumhuriyet...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.