Emel Kurt
Tarım Kredi Mağazaları çare olmaz!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birkaç gün önce evinin yakınındaki bir marketten alışveriş yaptı ve “Tarım Kredi Kooperatiflerimizin buradaki gördüğünüz gibi market, çeşitli ürünler noktasında, kalite noktasında, fiyatlar noktasında gayet uygun” dedi.
Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatiflerin marketlerinin vatandaşların kesesine uygun bir market olduğunu belirterek "Tabii bunların süratle çoğaltılması noktasında Tarım Kredi Kooperatiflerine verdiğimiz talimatlar var. Süratle, 500 metrekareden olmak üzere Türkiye genelinde ilk etapta bin kadar bu tür marketlerin yapılması talimatını verdik. Bunları süratle çoğaltacağız. Ve böylece vatandaşımıza ucuz ve kaliteli ürünü ulaştırmanın ve piyasayı da balanse etmenin inşallah gayreti içerisinde olacağız. Şu anda da bizzat burada yaptığım alışverişte bunu gördüm. Bundan dolayı da mutluyum." dedi.
Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinin piyasadan ucuz ürün satıp satamayacaklarını bilemiyorum. Ürünün ucuz satılabilmesi için, ucuz üretilmesi gerekiyor. Mesela geçenlerde Tarım Kredi’nin Trabzon Beşirli’deki marketine uğradım. Peynir, zeytin aldım. Her mahallede bir küçük marketi olan firmadaki peynir fiyatı, Tarım Kredi’den satılan peynir ve zeytinin fiyatından daha ucuz. Diğer ürünler de büyük marketlerde daha ucuz. Bazı marketlerde ise fiyatlar neredeyse iki üç katında.
Sebze ve meyve işine gelince. Fiyatlar ürünün kalitesine göre değişiyor. Markette 3 liraya da elma var 6 liraya da. Bir de mevsimlik ve ithal meyveler var. Bir kilo muzun yerlisi ile ithali arasında 2-3 lira oynuyor. İthal muzun kilosu 11-12 lira. Tarım Kredi bu muzu daha ucuz fiyata satabilecek mi? Bir de sebze ve meyvede çürüme işi var. Bağda üzümü 5-6 liraya alan toptancı bunun üzerine masrafları ve çürüyen üzümü de ekleyecek. Fiyat da otomatik olarak iki katına çıkacak!
Olayın bir başka boyutu daha var. Ürün Avrupa’da, Rusya’da para ederse, bu sefer ürün dışarıya satılacak. O zaman iç piyasada fiyatlar yükselecek. Diğer yandan üreticinin girdilerinin fiyatının artması var. Gübre fiyatları bir iki yıl içerisinde iki kat artmış. Tarlada çalışanların ücreti vs.
Türkiye’de marketlerde satılan ürünlerin fiyatları Avrupa ülkelerine kıyaslanırsa, çok daha ucuz. Ancak, Avrupa’da çalışanların ücretleri Türkiye’den kat kat fazla. Burada da alım gücü öne çıkıyor.
Türkiye’de pahalılığın önüne geçmek için sanayi ve tarımda üretim seferberliği başlatılması gerekir. Devlet özellikle tarıma belirli oranda üretim yapanın sigortasını üstlenmeli, gübre ve akaryakıt desteği vermeli. Sonuç olarak üreten desteklendiğinde sorunların önemli bölümü halledilir diye düşünüyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.