Mutluluğun Formülü: Serotonin

Serotonin en kısa tanımıyla mutluluk hormonudur. Vücuttaki serotonin düzeyi arttığında otomatik olarak kendimizi daha mutlu hissederiz. Kendimizi daha mutlu hissetmemiz ile birlikte fiziksel olarak da daha sağlıklı oluruz ayrıca uykularımız da düzenlenir. Peki vücuttaki bu hormonun seviyesi nasıl yükseltilebilir ?
Öncelikle vücuttaki serotonin seviyesinin bir takım uyarıcı uyuşturucular gibi doğal olmayan yollarla yükseltilebildiğini fakat bu yöntemin bağımlılığa sebep olan çok zararlı ve yanlış bir yöntem olduğunu belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu uyarıcı uyuşturucular, vücuttaki mevcut serotoninin, maddenin etkisi süresince kullanılıp neredeyse tamamen bitirilmesine yol açarlar. Bu durum da kişinin kendisini madde etkisi altındayken çok mutlu hissetmesine, madde etkisi bittiğinde ise vücuttaki yetersiz serotoninden ötürü kötü ve mutsuz hissetmesine sebep olur. Bu durum da kişiyi tekrar mutlu olmak adına tekrar madde kullanımına iten bir döngüye yani bağımlılığa iter. Elbette böyle bir durumla karşılaşmayı kimse istemez bu sebeple kendiliğinden gelişen iyi yaşam olayları dışında serotonini arttırmak adına bireysel olarak neler yapabileceğimizden bahsedelim.
Spor yapmak en etkili ve sağlıklı doğal serotonin arttırma yöntemlerinden birisidir. Eğer mevcut durumda aktif olarak spor yapmıyorsanız, düzenli olarak spor yapmaya başlayıp mutluluk ve kendinizi iyi hissetme seviyenizdeki artışı rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Özellikle yaptığınız sporu iyi bir masaj ve sağlıklı beslenmeyle de desteklerseniz çok daha etkili bir yol izlemiş olacaksınızdır. Özellikle B vitaminleri, protein ve lif içeren besinler vücuttaki serotonin üretimini desteklerler. Son olarak güneşin altında zaman geçirmek ve toprakla ilgilenmek de serotonin üretimine katkıda bulunur. Yüksek ihtimalle kendi bahçesiyle uğraşan insanlar bu sebeple bahçeleriyle uğraşmaktan büyük keyif alırlar ve yine yüksek ihtimalle kışın ardından ilkbahar bu sebeple insanların daha neşeli olmasına sebep olur.
Sonuç olarak serotonin insan vücudu ve psikolojisi açısından kutsal öneme sahip bir hormondur. Bizler bu hormonu doğal yaşamsal aktivitelerle rahatlıkla destekleyebiliriz. Hak verirsiniz ki artık bu aktivitelerin, en azından birkaçının, ne olduğunu bildiğimize göre, yapay yollara başvurmamız yahut bildiğimiz bu yöntemlere duyarsız kalmamız mutluluğa sırt çevirmek olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.