Boks Nedir? Boks Sporunun Tarihi Nereye Dayanmaktadır?

Boks Nedir? Boks Sporunun Tarihi Nereye Dayanmaktadır?

İki kişinin belirli kurallar çerçevesinde karşı karşıya geldiği, nakavt veya puan sistemi ile birbirlerini yenmeye çalıştıkları dövüş ve savunma sporu boks

Başarıları ile Türk Halkını gururlandıran, Türkiye Boks Milli Takımı, dünyada parmakla gösterilen sporculara sahip. Peki ama boks nedir, tarihi nereye dayanmaktadır?

Boks; iki sporcunun belirli kurallar ölçüsünde birbirine vurarak puanlar kazandığı veya nakavt ile rakibini elemeye çalıştığı spor dalıdır. Sporcular bir ringe çıkar, ringde kuralları gözetleyen bir hakem ve ring dışında hamleleri puanlamak için bulanan bir jüri vardır. Boks kurallarında belden aşağıya, kulağa ve enseye vurmak yasaktır. Aynı zamanda rakibinize arkadan saldıramaz veya vurmak için dirseğinizi kullanamazsınız. Boks eldivenin beyaz bölümü dışında bir bölümü vurmak için kullanamazsınız. Ve yine bir kuralda sporcu kendi etrafında 360 derece dönemez. Bunlar en bilinen kurallardır ve sporcu bunlardan birini yaptığı zaman ihtar alır.

Bir sporcunun diğer sporcuyu nakavt etmesi ise maçı direk kazanması anlamına gelir, rakibin nakavt olduğuna hakem karar verir. Genel olarak yere yatan bir sporcu 10 saniye boyunca kalkmazsa bu nakavt oldu, yani artık maça devam edemeyecek demektir.

boks.jpg

Boksun tarihine baktığımızda aslında pek de masum bir spor olmadığını görürüz. Eski Yunan ve Roma'da dövüş sporları oldukça popülerdi. Büyük arenalarda insanlar, birbirleri ile yada hayvanlarla dövüşür ve bu karşılaşmalar asiller tarafından zevkle takip edilir, kazanan ödüllendirilirdi. Kaybedene ne oldu diye soracaksanız... işin masum olamayan yöne de işte bu, bu karşılaşmalar genelde rakiplerden birinin ölümü ile sonuçlanırdı. Pes etmek bile aslında bir nevi ölüm fermanınızı imzalamak anlamına geliyordu. Daha sonra yıllar geçtikçe kurallar gelmeye başladı, tabi yine de günümüzde ki boks sporuna pek yakın olmayan kurallar...

Bu ölümcül yarışlar, bir süre kadar yasaklandı fakat ardından İngiltere'de yeniden ortaya çıktı. Çağdaş boksun temelleri ise ilk olarak İngiltere'de atıldı. 719'da James Fig, Londra'da bir ring kurarak, dersler vermeye başladı. Aynı zamanda yarışlarda düzenleniyordu. Hala bazı acımazsızlıklara sahip bu yarışlar, çıplak elle yapılıyordu. 1866'da ilk Amatör Spor Kulübü kuruldu. Eldiven takılmaya başlandı. Daha sonra boks ABD'de yaygınlaştı ve önce eldivensiz sonrasında eldivenli yarışlar yapılamaya başlandı. Birçok efsanevi boksör yetişti fakat en unutulmaz isim kim diye sorulursa, birçok kişi Muhammed Ali'nin adını verecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.