Necati Kanca kimdir?
1935'te Sürmene'de doğdu. 1973-74 78-79 sezonu kadar aralıksız beş sezon Trabzonspor'da yönetici olarak görev aldı.
Hem paranız, hem de zamanınız olacak
Yönetici paralı olacak derken, gerektiğinde ihtiyaç duyulduğunda elini cebini atmasını bilecek. Yoksa paran var da elini cebini atamıyorsan onun da kıymeti yok. Ayrıca yöneticinin bu işe ayıracak zamanı da olacak. Yani 'ben parayı vereyim hiçbir işe karışmayayım' da olmaz.
Zar - zor on bin lirayı toparladık
Hiç unutmam, bir gün para için Trabzon'da atarlı bir tüccarın yanına gitmiştik. Zar zor o dönemin on bin lirasını toplayabilmiştik. Hatta bazıları da "Kardeşim, ben bu futboldan anlamam. Cami yaptırıyorsanız vereyim" diyordu. Baktık bu böyle olmayacak, kalktık İstanbul'a gittik. İstanbul'dan özellikle İbrahim Cevahir, Muammer Yüceler'den büyük destek gördük.
Futbolculara on daire verdim
Takımın çoğu Trabzonlu idi ve çocuklar amatörce düşünüyorlardı. Yani başarılı olalım, Trabzonspor'un adını yüceltelim duygusu ağır basıyordu. Ali Kemallere, Kadirlere, Bekirlere, benim Beşirli'deki siteden birer daire verdim. O zaman dairelerin değeri bir milyon lira idi. İyi para idi. Şimdiki transfer paraları ile on daire almak mümkün. Tabii bizim de daire paralarını ne zaman alacağımız meçhuldür. Ama bu aklımıza bile gelmiyordu.
“Abi niye bu otele geldik?”
Rakamlar öylesine büyüdü ki, Allah şimdiki yöneticilere kolaylık versin. İşte onun için diyorum ki yöneticinin hem parası hem de bu işe ayıracak zamanı olmalı. Ayrıca futbolcular da daha profesyonelce düşünüyor. Bu da istekleri artıyor tabii. Biz İstanbul deplasmanına gittiğimizde Aksaray'daki Nazar Oteli'nde kalırdık. Nazar Otel de üçüncü sınıf bir otel. Bir defasında başka otele gittik. Futbolcular bana, "Abi niye buraya geldik? Dünya kadar para tutacak" dediler. Hatırladıkça hala duygulanıyorum. Ben yönetici olmadan da galibiyetlere prim verirdim. Büyük maçlardan önce bazen futbolcular bana, "Prim ne kadar? diye sorarlardı; ben de, "Ne yani, prim olmasa oynamayacak mısınız?" diye takılırdım. Aldığım cevap ise çok anlamlıydı: "Ne diyorsun abi? Biz Yeter ki yenelim, üste para veririz, biz ölürüz, yine bunları yeneriz."
On bir kişiyi geçmemeli
Yönetici sayısı on biri geçmemeli. Böylece altı kişi ile karar alma şansın olur. Ama dediğim gibi maddi açıdan sağlam olacak ve bu işi ayıracak zamanı olacak.
Teknik direktörü de rahatsız eder!
Yönetici kendine düşen görevleri yapsın yeter. Kaldı ki artık büyük kulüpler profesyonel kadrolaşmaya gidiyorlar ve işi uzmanlarına havale ediyor. Üstelik yöneticinin futboldan fazla anlaması, teknik direktörü de rahatsız edebilir. Sonra bakarsın devre arasında soyunma odasına falan gidip hocaya akıl verir!
Futbolcu sadece kendi işini yapacak
Futbolcu futbolunu oynamalı. Başka bir işle uğraşmamalı. Futbolcu sadece futbolu düşünecek futbolla yatıp, futbolla kalkacak; 'Koksa kar ettim, zarar ettim, çekti, senet' dedi mi, o futbolcunun futbolundan hayır gelmez.
Fatura yönetime
Kaybedilen bazı maçlardan sonra tribünlerden toplu halde yönetime küfür edilmesini hala anlayabilmiş değilim. Yönetici olarak ben teknik direktörün, futbolcunun transfer parasını, aylığını vermişsem, takıma her türlü imkanı sağlamışsam, yani görevimi yapmışsam, yönetici olarak kötü sonuçta benim ne kabahatim var ki? Ben futbolcu muyum, yoksa antrenör mi? Bu işte bir terslik var ama bunu hala anlayabilmiş değilim.
Kendi yağıyla kavrulma
Şu ortamda Trabzon, Trabzonspor'u besleyemez. Çünkü dediğim gibi olayın maddi portresi çok büyük. El alem futbolcusuna yirmi milyar veriyorsa, siz de en azından ona yakınını vermek zorundasınız. Bu yüzden de özellikle İstanbul'un katkısı olmadan bu işin yürüyebileceğine inanmıyorum.
Trabzonspor için kenetlenilmeli
Son söz olarak; birlik ve beraberlikten kuvvet doğar. Koskoca İstanbul karşısında mücadele ederek bizleri gururlandıran Trabzonspor'un başarısı için kenetlenmek gerekir. Yönetici, futbolcu, antrenör, taraftarlar el ele, gönül gönüle verecek ve bu işi götürecek, bunun başka alternatifi yoktur.
(Trabzon Ekspres, 7 Ağustos 1995)