Mustafa Şamil Ekinci kimdir?
Ataları, dedeleri Kırşehirlidir. 1942'de iki çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak Keskin'de dünyaya gelen Şamil Ekinci, ailesinin İstanbul'a taşınmasıyla öğrenim hayatına burada başladı. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul'da tamamladıktan sonra kendi isteği ile 19 yaşında Trabzon'a geldi. Otuz yıla yakın bir süre Trabzon'da yaşayan Ekinci, bu sürenin on bir yılını Trabzonspor'da yöneticilik yaparak geçirdi. Eşini 23 Mayıs 2015'te kaybeden Şamil Ekinci, ikisi kız, biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır. Trabzonspor'da dört şampiyonluğa imza atan başkan olarak tarihe geçen Ekinci, 1974'te nüfus kütüğünü de Trabzon'a aldırdı. Şamil Ekinci, Bodrum'un Turgutreis beldesinde oğlu ile birlikte yaşamını sürdürmektedir.
Mustafa Şamil Ekinci, Ahmet Suat Özyazıcı, Özkan Sümer
Trabzon'da yalnız kaldım
Babamın un fabrikaları vardı, un sanayicisiydi; ben de fabrikalardan birisini kurmak üzere 1969'da Trabzon'a geldim. Fabrika kurduktan sonra uzun yıllar Trabzon'da kaldım. O dönemler Trabzon, küçük ve şirin bir kasaba gibiydi. Trabzon'a gelirken zaten büyük bir beklentim de yoktu. Amacım ticaret yapmaktı. Un fabrikasını kurmam bir yıl sürdü ve o yıl Trabzon'da kaldım. Bu da benim Trabzonlu olmamın yolunu açtı. Trabzon'da tek başıma yaşıyordum. Bu arada İstanbul'dan evlendim.
Teklif edildi, kabul ettim
1969 yılında Trabzonsporlu yöneticiler bana yöneticilik teklifinde bulundu. Ben de kabul ettim. O dönemler çok tanınmıyordum ve ticaret hayatımda da yolun başındaydım. Sanıyorum kulübe maddi olanak sağlamak için seçilenlerden bir tanesiydim. O dönem sadece bana değil başka iş adamlarına da bu şekilde teklifler götürülüyordu.
Hayatımın en önemli dönemiydi
Trabzonspor'u biliyordum ancak o güne kadar taraftarlık ya da başka bir şekilde ilgim yoktu. Trabzonspor'la ilgim tamamen o gelen teklifi kabul edip yönetici olmamla başlamıştır. Ve sonrasında da bu durum hayatımın en önemli dönemini kapsamıştır.
Trabzon, kendi evlatlarıyla yola çıktı
Aradan çok uzun yıllar geçti. Ancak birlik, beraberlik, azim ve birbirine karşı sevgi bizleri ayakta tutan temel öğelerdi. Biz bunları bir araya getirdik. En önemlisi Trabzon'un kendi evlatlarıyla yola çıktık. Şimdi de Trabzonspor'u mümkün olduğu kadar takip etmeye ve maçlara da gitmeye çalışıyorum.
Trabzonspor her zaman büyük bir kulüptür ve tabii ki eski günlerine yeniden dönebilir. Bizim zamanımızda olduğu gibi yönetim, sporcu, teknik heyet, antrenör bir araya gelip başarıyı yakalayabilir. Tabii bunun için şehrin de bir bütün olması gerekiyor.
Öz değerlerimizden kopmamalıyız
Dünya globalleşiyor. Nasıl ki bir Türk oyuncusu yurt dışına gidiyorsa oradan da bize gelecektir. Bunlar kaçınılmaz. Ancak bunlar olurken kendi öz değerlerimizden kopmamak, birlik ve beraberliği kaybetmemek gerekiyor.
Yaptım, yine yaparım
Trabzonspor'a manevi olarak her türlü fedakârlığı yaptık, bundan sonra da yaparız, bundan kaçınmam. Ancak aktif görev almak bu saatten sonra çok zor. Bu kadar emek verdiğiniz bir değerin durumu kötü olduğunda üzülmemek elde değil. Hatta çok üzülüyorum diyebilirim.
2010-2011 sezonu
Şike sürecinde gereği kadar çok iyi mücadele etmiş sayılmayız. Gerek Futbol Federasyonu gerekse ilgili kurullar bu konuda adil davranmadılar. Hani “balık baştan kokar” derler ya… Kabahat biraz da onlarda… Hakkımızın yenmesi doğru bir olay değil. 2010-2011 yılı şampiyonu elbette ki Trabzonspor'dur.
Trabzonspor 1975-1976
Yerel gazete kuralım!
Utku Bozoğlu Bey ve başka birkaç arkadaşla fikir alışverişinde bulunurken “Yerel gazete kuralım” dedik. Gazeteyi kurmamıza en büyük amil Trabzonspor'du. Trabzonspor'un hakkı yeniyordu ve ulusal basın buna yer vermiyordu. Bu bizim için önemli ve büyük bir eksiklikti. Bu eksikliği gidermek için böyle bir çalışma yaptık ve uzun yıllar da sürdürdük. Bizim açımızdan da çok faydasını, olumlu sonuçlarını gördük diyebilirim.
Kulüpte yatar kalkardık
Bütün yönetici arkadaşlarım ve ben âdeta kulüple yatar kulüple kalkardık. O derece kulübün içindeydik. Biz öyle görev yapardık. Zaten başarıyı getiren en önemli etkenlerden birisi de buydu. Anadolu kulüpleri de bize çok saygı gösteriyordu. Bir dönem de onların temsilciliğini yapmıştım. O dönem kulüp başkanlarının birbirlerine çok fazla sözlü sataşması da olmuyordu.
1975 - 1976 SEZONU (01.06.1975 - 06.06.1976 Dönemi Olağan Yönetim Kurulu)
M. Şamil Ekinci (Başkan), Ruhan Öngür (2. Başkan), Nizamettin Algan (Genel Sekreter), Naci Gürkök (Muhasip), Besim Kahraman (Veznedar), Süha Akçay (Genel Kaptan), Hikmet Onur (Amatör Şubeler Sorumlusu), Ergin Kulaçoğlu (Lokal Amiri), Hüseyin Usta (Üye), Utku Bozoğlu, Cengiz Kesim, A. Salih Erdem.
İstifa eden A. Salih Erdem'in yerine 17.06.1975'te Kayhan Karahasan getirildi.
1976 - 1977 SEZONU (06.06.1976 - 15.05.1977 Dönemi Olağan Yönetim Kurulu)
M. Şamil Ekinci (Başkan), Ruhan Öngür (2. Başkan), Nizamettin Algan (Genel Sekreter), Naci Gürkök (Muhasip), Kayhan Karahasan (Veznedar), Süha Akçay (Genel Kaptan), Besim Kahraman (Amatör Şube Kaptanı), Ergin Kulaçoğlu (Genel Sekreter Yardımcısı), A. Salih Erdem (Üye), Necati Kanca, H. Basri Bilgi, Kemal Çağlar.
1977 - 1978 SEZONU (15.05.1977 - 04.06.1978 Dönemi Olağan Yönetim Kurulu)
M. Şamil Ekinci (Başkan), Nizamettin Algan (2. Başkan), Ergin Kulaçoğlu (Genel Sekreter), Naci Gürkök (Muhasip), O. Nuri Dalgıç (Veznedar), Süha Akçay (Genel Kaptan), Besim Kahraman (Amatör Şube Kaptanı), Hikmet Onur (Genel Sekreter Yardımcısı), Nihat Karanis (Lokal Amiri), Ziyad Nemli (Basın Sözcüsü), Orhan Çakır (Üye), Utku Bozoğlu.
1978 - 1979 SEZONU (04.06.1978 - 10.06.1979 Dönemi Olağan Yönetim Kurulu)
M. Şamil Ekinci (Başkan), Nizamettin Algan (2. Başkan), Orhan Çobanoğlu (Genel Sekreter), Besim Kahraman (Muhasip - Veznedar), Abidin Melek (Genel Kaptan), Suat Alemdar (Amatör Şubeler Kaptanı), A. Celal Ataman (Genel Sekreter Yardımcısı), Kenan Kakışım (Lokal Amiri), Süha Akçay (Üye), Necati Kanca, Utku Bozoğlu, Fuat Eyüboğlu.
1979 - 1980 SEZONU (10.06.1979 - 12.06.1980 Dönemi Olağan Yönetim Kurulu)
M. Şamil Ekinci (Başkan), Fuat Eyüboğlu (2. Başkan), Nizamettin Algan (Genel Sekreter), Taner Alemdar (Muhasip - Veznedar), Süha Akçay (Genel Kaptan), Besim Kahraman (Amatör Şubeler Kaptanı), Hüseyin Usta (Genel Sekreter Yardımcısı), Derviş Bayraktar (Lokal Amiri), Kenan İskender (Üye), Utku Bozoğlu, Abidin Melek, Recai Atal.
İstifa eden Fuat Eyüboğlu'nun yerine 06.11.1979'da Abdullah Beşir getirildi.
Yönetim Kurulunun 17.11.1979'da yaptığı yeni görev bölümü şöyle:
M. Şamil Ekinci (Başkan), Nizamettin Algan (2. Başkan - Basın sözcüsü), Hüseyin Usta, (Genel Sekreter), Taner Alemdar (Muhasip), Necai Atal (Veznedar), Kenan İskender (Genel Kaptan), Abdullah Beşir (Amatör Şubeler Kaptanı), Derviş Bayraktar (Genel Sekreter Yardımcısı - Lokal Amiri), Besim Kahraman (İdari İşler Başkan Yardımcısı), Utku Bozoğlu (Mali İşler Başkan Yardımcısı), Süha Akçay (Teknik İşler Başkan Yardımcısı), Abidin Melek (Tesis ve Yatırımlar Yetkilisi).