Ali Özbak kimdir?
1948'de Trabzon'da doğdu. Trabzon Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi. Yirmi beş yıl öğretmenlik yaptı. Dünya ve Türkiye'deki futbol olaylarına ansiklopedik bilgiler çerçevesinde hafızasında tutan Özbak, Trabzonspor'da bir dönem de yöneticilik yaptı. 1 Temmuz 2016'da vefat etti.
İstanbul'dan sürekli yardım
Trabzonspor bugüne nasıl geldi? Sorunlar yaşayarak ve boğuşarak geldi. Süper Ligde sorunların ekonomik boyutu bir hayli fazlalaştı. Bu sorunların çözümünde lokomotif görevini, beş yıl yönetici, beş yıl da başkanlık yapan Sayın Şamil Ekinci üstlenmiştir. Bu arada İstanbul'dan sürekli yardım alınıyordu. Bu konuda plan, projeleri sağlayan, finans kaynağını oluşturan önemli bir isim olan İbrahim Cevahir idi. Sonra Sayın Ataman bir görevi üstlendi ancak bir süre taşıyabildi. Mustafa Günaydın'ın başkanlığı ile biz İstanbul'a taşınmış olduk. Sonra Mehmet Ali Yılmaz ve Sadri Şener geldi. Salih Erdem de Şamil Bey de İstanbul'daki kaynaklardan yararlanmıştır.
Saygınlığa gölge!
Trabzonspor'da ekonomik sıkıntı yaşanmıştır. Ama Trabzonspor'un geçmişteki onuruna ve saygınlığına kimse gölge düşürmemiştir. Çaresizlik ve parasızlık içinde bir takım hamleler ve çalışmalar yapılmıştır ve de yapılmaktadır. Bu yönetimi beceriksiz, programsız ve plansız görüyorlarsa haksızlık ediyorlar. Başkanımızın konumu herkes tarafından bilinmektedir. Sayın Sadri Şener Trabzonspor'a maddi ve manevi çok şeyleri verdi.
Protokol tribünü krizi
İster Şeref, ister protokol tribünü deyin, bu tribüne parasız girenlerin kimliği belli değildir. Birisi on milyon lira verip mavi koltuk alacak, diğeri on kuruş vermeyecek. Böyle Trabzonsporluluk olmaz. Trabzonspor'un mülki amiri kimse onlar da para vereceklerdir. Tugay komutanından tutun, savcısına kadar. Daire müdürlerinin hepsi spora ne veriyorlar? Bu Şeref tribünü konusu aslında bütün Türkiye'de problem oluşturuyor. Bu konu Ankara'da mutlaka çözümlenmeli.
Yeniden yapılanma
Yeniden yapılanma bir kurumu ve kuruluşu yıkmaktır. Trabzonspor'u yıkamayız. Buna şu ismi verebiliriz. Profesyonelliğe adım atmak. Yokluklar içinde büyük kulübüz.
Dışarıdan gazel okumak!
Trabzonspor yönetiminde iken takıma ve kulübe sahip çık. Yönetim dışında kalınca sahipsizlik göster. Kişiler, demokratik kuralların işlemesi sonrasında bu göreve getirilmiştir. Dışarıda kalıp konuşmak kulübü yok etmektir. Eleştiri elbette olacak. Ama bu iş yıkıma yol açmayacak.
Vidalar gevşemiştir!
Trabzonspor'da yönetim kurulu oluşturma işi, potansiyel güçlerin kullanılmasına bağlıdır. Trabzonspor'da yönetimler iki saatte oluşturulmuyor. İnsanlar birbirlerini önceden tanımalıdır. Yöneticilik topyekûn sorumluluk ister. Yöneticilik ekip anlayışı içinde gerçekleştirilir. Sorumluluk bilinci o yönetimlerde oluşmuyorsa o yönetim işi beceremiyordur. Yani işler laçkadır, vidalar gevşemiştir.
Kurumlaşma
Kaynağın olmadığı, eksik kaldığı yerde kurumlaşma projesinin değeri de olsa, uygulama eksikliği var. Trabzonspor'da bunu görüyorum. Ahmet Suat Özyazıcı'yı bugünkü konumunda ezdiriliyorlar. Bu şekilde her türlü eleştiriyi alırsın Özkan Sümer için de “mühendis” ifadesi kullanılıyor. Böyle sözler çirkinliktir. Özyazıcı'nın yerli yerine oturtulması gereklidir. Bugün Suat'a veya Özkan'a uzanıyorlar. Yarın başka taraflara uzanacaklar. Trabzonspor'da teknik danışmanlık olur ama görevleri toplum tarafından bilinmelidir. Şimdi teknik danışmanın görevi doğru dürüst bilinmiyor. Eleştiri de bu yüzden oluyor.
Olağanüstü kongre
Trabzonspor'da olağanüstü kongreler çare değildir. Çare olmadığı önceki dönemlerde görülmüştür. Olağanüstü kongreyi çare olarak görenler bilgi yetersizliği içindedir. Müsabakalarda beklenilen sonuçlar bakımından yetersizlik oluyorsa durum değişir. Toplumu fizik kanunlarına göre şok tedavi ile uyandırmak gerekir.
Taraftarda azalma
Trabzonspor, Türkiye'nin takımıdır. Ulusallık yönü ve yanları vardır. Türkiye'yi yurtdışında temsil etmektedir. Trabzonspor kazanılan başarılara ilgi duyanların kulübüdür. Trabzonspor son yıllarda şampiyonluk üretmediği için taraftarında ve sevgi konusunda azalma ve duraksama olabilir. Yıllar önce takım ile Afyon deplasmanında idik. Yolda bir grup tarafından durdurduk, bu insanlar Trabzonspor'a yemek vermek istediklerini söylediler. Biz de yemek yemiştik. Hatırlarını kıramadık, çaylarını içtik. Bu insanların hiçbirinin nüfus kâğıdında Trabzon yazmıyordu. Trabzonspor sevgisi bugün Türkiye'nin her noktasına yayılmıştır.
Kırk sekiz kilo altın
Trabzonspor'da öze dönme olmaz. Öze dönersek kısa zamanda Trabzonspor büyüklüğünü yitirir. Öze dönmek ne demektir? Altyapıyı mükemmel hale getirmelisiniz. Dışarıdan tamamlayıcı oyuncu aranmayacak. Trabzonspor artık hedef takımlardan istediği futbolcuyu almalıdır. Kısaca oyunu kurallarına göre oynamalıdır. Trabzonspor'un 1973- 74 yılında Türkiye 1. Lige çıkışı bir öze dönüş politikasından kaynaklanmıştır. Trabzonspor'un o günkü oluşturduğu kadronun transfer ve harcamaları o dönemde 48 kg altına tekabül ediyordu. Bugün kırk sekiz kilo altının karşılığı 196 milyar liradır buna o günkü şartlar içinde, öze dönüş diyorlarsa hiçbir şey bilmiyorlar. Sekiz kilo altını onlara bağışlıyorum. Bu sezonda iç transfer kırk milyar liradır.
Yönetici özellikleri
Deneyimsiz kişilere karşıyım. Yöneticilikte deneyim çok önemlidir bir de Trabzonsporluyum diyebilen her şeyi kulübe veren bunu belgelerle de ortaya koyan ister Trabzonlu olsun veya olmasın böyle kişilere saygı duyarım. Bu insanlar eğer Trabzonsporlu olmuşlarsa da Trabzonspor'un büyüklüğündendir. Erzurumlu Fenerbahçe'ye Başkan, Galatasaray'a asbaşkan oluyorsa Trabzonlu olmayıp Trabzonsporluluğunu ortaya koyanlara görev vermeliyiz.
Tribünleri dolu ama!
Herkes Trabzonspor'un maçına para verip bilet alarak girmelidir. Bu iş böyle devam ettiği sürece Trabzonspor, Sadri Şener ve Mehmet Ali Yılmaz gibi insanların peşinde çok dolaşır. Siyasi parti il başkanları temsilcileri, belediye meclis üyelerinin sporun nesine hizmet verdiklerini anlamış değilim. Protokoldekiler de maça biletli girmeli. O zaman şeref tribününde kırmızı mavi yeşil koltuk yapılır. Herkes yerinde oturur. Hem para vermeden maça gireceksiniz, ondan sonra da “Arçil ve Şota niçin alınmadı?” diyeceksin.
Destek verilmeli
Trabzonspor bugün ekonomik yönden ince hesaplar için de zor bir dönemden geçiyor. Herkes gücünce bir adet Trabzonspor eşya piyango bileti almalıdır. Trabzonspor bugün verilebilecek en büyük destek budur. Bu paralarla Trabzonspor'un çok daha olumlu sonuçlar elde edeceğine inanıyorum. (Trabzon Ekspres, 12 Eylül 1994)