"Yanlışlıkla" covid aşısı

"Yanlışlıkla" covid aşısı

Bebeklere ‘yanlışlıkla’ Covid aşısı yapılmış

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, sağlık ocaklarında bebeklere ‘yanlışlıkla’ Covid-19 aşısı yapıldığını öne sürdü. Kurugöl, “Son derece iyi antikor oldu. Altı aylık bebekte, bir aylık bebekte bile çok iyi şeyler oldu” dedi.

NTV canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Kurugöl, konuya dair şunları söyledi: “Zaman zaman yanlışlıkla bazı durumlar oluyor. Mesela başka bir aşıyla, Hepatit b aşısıyla, kızamık aşıyla karıştırabiliyorlar sağlık ocaklarında. Küçük çocuklara Covid aşısı yapıldığı oluyor. Biz böyle vakalarla karşılaştık. Sizi temin ederim hiçbir yan etki olmadı bu kişilerde ve son derece de iyi antikor oldu. Altı aylık bebekte, bir aylık bebekte bile çok iyi şeyler oldu. Bunları da yayınlayacağız yakın zaman içinde çok ünlü bir tıp dergisinde. Küçük bebeklerde yüksek doz verseniz bile yan etkisi açısından bir sıkıntı olmuyor.

Covid-19 salgınına karşı bazı ülkeler aşılama yaşını düşürmeye devam etse de konuyla ilgili çalışmalar sürüyor. Ülkelerin yüz yüze eğitime geçmesiyle tartışmalar artmıştı.

Küba’da geçen günlerde yerli Covid-19 aşısı olan Soberana’nın iki yaş üstü çocuklarda kullanılmasına onay verilmişti. Bu dünyada yaş grubu açısından en düşük gruba inilmesi anlamına geliyor. Birçok ülkede de 12 yaş üstü çocukların aşılanmasına başlanmış durumda.

Pfizer/BioNTech’ten yapılan açıklamada, aşının 2’nci ve 3’üncü faz çalışmalarında 5-11 yaş grubu çocuklarda daha önce 16-25 yaş grubunda gözlemledikleriyle eşleşen bağışıklık tepkisi (antikor seviyesi) oluştuğu belirtilmişti. Ancak bu yaş gruplarının altında henüz yeterli çalışma yok.

DİKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.