Uzmanlar uyardı; Sinovac aşısı olanlar dikkat!

Uzmanlar uyardı; Sinovac aşısı olanlar dikkat!

Türkiye'de koronavirüse karşı ilk uygulanan aşı olan Sinovac aşısı için uzmanlar "Sadece iki doz Sinovac aşısı olanlar artık aşısız sayılmalı" uyarısı yaptı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz on ayda toplamda 55 milyon birinci doz, 48 milyon ikinci doz ve 11 milyon üçüncü doz aşı yapıldı. Uzmanlara göre toplum bağışıklığı sağlanamadı, sadece iki doz Sinovac aşısı olanlar ise artık aşısız sayılıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre; Türkiye'nin günlük aşılama oranında dramatik bir düşüş yaşandığını söyleyen uzmanlar, resmi verilere göre şu anda Türkiye'de günde yaklaşık 200 bin doz aşı yapıldığını ifade ediyor.

Bu sayının Ağustos ayında bir milyon dozdan fazla olduğu göz önüne alındığında, Türkiye'nin aşılama oranında neredeyse beşte bir seviyesine gerilediği anlaşılıyor.

Nitekim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 31 Ekim'de yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kişi zamanı gelen üçüncü doz aşısını henüz yaptırmadı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Sibel Uyan, çalıştığı aile sağlığı merkezinde artık günde bir flakon (6 kişilik aşı paketi) bile aşı yapmadıklarını anlatıyor:

"Günde ortalama 12-13 flakon aşı yaparken, bugün bir flakon yapabilir miyiz endişe ediyoruz. Geçen gün altı kişiyi yan yana getiremedik, bekleyenleri gönderdik. Çünkü altı kişi bir araya gelmeden bu aşıları yapamıyoruz."

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları'na göre, toplum bağışıklığının sağlanabilmesi için, en geç 3-4 ay içerisinde toplumun yüzde 70'inin aşılanabilmesi gerekiyordu ancak Türkiye, bu hedeften çok uzakta kaldı:

"Ocak ayında başlayan aşılama çalışmalarında yaklaşık 10 ayı geride bıraktık ve biz halen belli bir seviyeye ulaşamadık. İlk dozunu Ocak'ta olanlar halen aşılı sayılıyor. Aşılamada tam bir kaotik durum var."

'Toplum bağışıklığı sağlanamadı'

Koronavirüs salgını karşısında toplum bağışıklığının sağlanması, salgınla başa çıkabilmek için en önemli hedeflerden biri olarak görülüyor.

Ancak hem uzmanlar hem de Sağlık Bakanlığı'na göre, Türkiye'de henüz toplum bağışıklığı sağlanamadı.

BBC Türkçe'ye konuşan sağlıkçılar, Mayıs-Haziran aylarından önce iki doz Sinovac aşısı olmuş ancak üçüncü dozu henüz olmamış kişilerin artık koronavirüse karşı 'aşısız' sayılması gerektiğini söylüyor.

Prof. Murat Akova, "Türkiye'de yapılan iki doz aşı sayısı içerisinde, iki doz Sinovac aşısı olan nüfus da bulunuyor. Fakat iki doz Sinovac aşısının pratik olarak bir etkisi kalmadı. Dolayısıyla şu anda Türkiye aşılama oranı açısından oldukça gerilerde" diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.