BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Borderline kişilik bozukluğu ergenlik veya yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilen, kişinin insan ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilen, dürtüsellik kaynaklı kişilik bozukluğudur.

Nedenleri genellikle çocuklukta yaşanan travmalar veya aileden yeterince ilgi görülmemesi, tutarsız anne veya baba olabilmektedir. Kişiler kendileri ve çevreleriyle ilgili bütünlüğü koruyamamaktan ötürü kaygı bozuklukları yaşarlar. Duygu durumuyla ortam bağlantısını kuramamaktan dolayı günlük yaşantısında zorluklar yaşayabilir. Borderline tedavisi nasıl olmalı?

Borderline Belirtileri;

Öz sevgi ve saygı yoksunluğu.

Kumar oynamak, hızlı araba kullanımı gibi risk içeren davranışları sürekli olarak yapmak istemek.

Devam eden bir boşluk ve anlamsızlık hali.

Çevrelerindeki insanlara aşırı tutunma ve onları kaybetme korkusu. Ayrıca onları yüceltme ve aniden değersizleştirebilme.

Herhangi bir ilişkiyi sonlandırmanın kişi için panik, korku yaşatan zorlu bir deneyim olması. Fakat ayrılık sonrası acıdan kaçma eğilimiyle yeni kişi arayışına hızlıca girme.

İlişkilerinde yaşadığı problemlerden ötürü güvensizlik ve değersizlik hislerinin yoğunluğu yüzünden içe atma, yansıtma gibi ego savunma mekanizmaları geliştirmek.

Kişinin problemli bir döneme ait duygularını ve düşüncelerini hatırlayamaması ve onun gerçekliğini reddetme-inkâr halinin mevcut olması.

Bireyselleşmede zorluktan dolayı ilişkilerinde boyun eğme hali.

Duygu durumumun iki uçlu olmasından dolayı ikili ilişkilerde bozulma.

Öfke bozukluğu ve kontrolünün zorluğu.

Çabuk öfkelenmek veya çabuk sevinmek.

Stres altında kendine zarar verecek davranışlara ve intihara yatkınlık.

Kişinin kendi benlik sınırlarını çizememesinden ötürü iletişim kurduğu insanın kendi duygusuyla aynı derecede üzülüp sevinmesini istemesi.

BORDERLİNE TEDAVİSİ

Borderline kişilik bozukluğunun tedavisinde kişinin dirayetli oluşu, kendine özen göstererek hastalıktan sıyrılmaya çalışma çabası çok önemlidir. Fakat her hastalıkta olduğu gibi borderline için de psikoterapi ve uzman desteğine ihtiyaç vardır. Tedavi sürecinde kişinin erken dönemde oluşmuş algı, düşünce şekillerinin olumlu yönde revize edilir ve duygu geçişlerindeki kopukluk medikal tedavilerle desteklenir. 3 –5 yıl süren tedavilerde var olsa da bir ömür de sürebilir. Tedavi edilmeyen borderline kötüleşerek kişinin hayatını zorlaştırabilir.

Borderline kişilik bozukluğu için yapılabileceklerden bazıları;

Sanat müzik, resim, spor gibi hobilerle ilgilenerek zihnini meşgul tutmak.

Duygusal ve ruhsal hareketliliği kanalize edecek nefes egzersizi, meditasyon gibi sakinleşme yollarına gitmek.

Aşırı uçlarda olan davranışlardan sıyrılmak için telkin yöntemiyle kişinin kendini rahatlatması.

Kişinin yakınları hastalık hakkında bilgi sahibi olup kendini geliştirmeli, duygu geçişlerinde yardımcı olmak için duygularını açmasını ve karşılıklı yanlış anlaşılmaların bu şekilde konuşarak giderilmesi gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.