Biontech mi Sinovac mı? Hangi Aşı Yaptırılmalı?

Biontech mi Sinovac mı? Hangi Aşı Yaptırılmalı?

Ocak 2019 da başlayan, toplumları ve ekonomilerini ağır şekilde etkileyen Covid-19 virüsü, birçok yaşamı sonlandırdı.

Her bünyeyi ve yaş grubunu farklı şekilde etkiledi. Aşılanmanın başlaması 13 Ocak 2021'i buldu. Virüsün tamamen temizlenmesi adına aşılanma süreci devam ederken, Sağlık bakanlığının adımıyla oluşturulan randevu sisteminde yer alan iki seçenek akıllara Biontech mi Sinovac mı? sorusunu getirdi.

Covid 19 aşısı için yapılan araştırmalar kapsamında uzmanlar, iki aşının arasında bir fark olmadığını belirtiyor fakat bilimsel olarak Biontech mRNA, Sinovac yani Çin aşısı ise İnaktif aşıdır. Basitçe, mRNA aşıları vücuttaki immün sistemini uyaracak protein moleküllerini direkt olarak vermek yerine RNA'sı veriliyor. İnaktif aşılarda ise virüs yeterli miktarda üretiliyor ve daha sonra öldürülüyor, inaktif ediliyor. Bunları sadece RNA değil de tüm yapısındakilere veriliyor. İnaktif aşıların üretimi daha zorken, Mrna aşılarını 15 gün gibi kısa bir sürede üretmek mümkün. Biontech mi Sinovac mı?

Birinin diğerinden daha iyi olması açısından bir açıklama yapılmadı. Fakat Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçıya göre “Eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyorsa, kanser tedavisi görüyorsa veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse ilk tercihi Sinovac aşısı olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla” dedi. Ayrıca halsizlik, baş ağrısı yorgunluk, aşı olunan bölgede şişlik ve ağrı gibi belirtiler mRNA aşılarında inaktif aşılara göre daha fazladır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.