Bakan Kurum duyurdu... Depozito uygulaması başlıyor

Bakan Kurum duyurdu... Depozito uygulaması başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum depozito iade sisteminin yıl başında devreye koyulacağını açıkladı: "Depozito uygulamasına 2022 Ocak ayı itibarıyla başlayacağız."

Depozito iade sistemi ile hem çevre korunacak hem de ekonomik katkı sağlanacak. Yılbaşından itibaren Türkiye'de kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak ve ambalaj markete iade edildiğinde ücreti geri alınacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçe görüşmelerine katıldı.

Ocak 2022'de başlıyor

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'ne de değinerek, şunları kaydetti:

"Sıfır Atık Projesi'ni sadece bir atık ve geri dönüşüm projesi olarak görmüyoruz. Sıfır Atık Projemiz aldığı uluslararası ödüllerle bugün artık, sınırları aşan uluslararası bir projeye dönüşmüş durumdadır. Şu ana kadar 116 bin kurum binamızda sıfır atık sistemini kurduk ve uyguluyoruz. 24,2 milyon ton atığı ekonomimize kazandırdık. 3 milyon ton sera gazı salımını önledik. 265 milyon ağacımızı kurtardık. Yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 22,4'e çıkardık. 30 milyar liralık ekonomik kazanç sağladık. İnşallah bu hızla atıkların geri kazanım oranını 2023'te yüzde 30'a çıkaracağız. Ülkemizdeki plastik poşet kullanımını yüzde 75 azalttık. Böylece poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın oluşumunu engelledik. Türkiye Çevre Ajansı'mızla depozito yönetim sistemini kuruyoruz. Online merkezi veri sistemini ve internet bağlantılı depozito iade makinalarımızı hazırlıyoruz. Uygulamayı 2022 Ocak ayı itibarıyla başlatacağız. Ekonomimize yıllık 4 milyar lira katkı ile on binlerce vatandaşımıza istihdam sağlayacağız."

Ücret iadesi ya da takas

Yıl başından itibaren Türkiye'de kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak ve ambalaj markete iade edildiğinde ücreti geri alınacak.

İade yerine aynı mahiyette yeni bir ambalajlı ürün ile takas tercihi de yer alacak.

Çevre korunmasında rol oynayan sistemle ekonomiye yılda 1 milyar 400 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor.

Ambalaj etiketlerinde açıkça görünür, okunaklı ve kolay silinmeyen, bozulmayan "Depozitoludur" ibaresi bulunacak ve sisteme özgü barkodlar kullanılacak.

Boş ambalajların, piyasaya sürenler tarafından kurulacak sistem ile satış noktalarından veya bayilerden toplanması sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.