"Trabzon neden 3. kategoride?"
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Bakan Varank'a "Trabzon'a Yatırım Adası" vaadini hatırlattı, Trabzon'da ilçe bazlı 6.bölge teşvik uygulaması yapılmasını istedi.
Plan ve Bütçe Komisyonunda İYİ Parti Grubu adına söz alan Örs, "Trabzon niçin 3. kategoride kaldı?" diye sordu, Arsin’de yapılacak olan Trabzon Yatırım Adası'nın 2022 yatırım programına alınması gerekliliğini yineledi.
TRABZON NEDEN 3. KATEGORİDE?
Trabzon’da işsizliğin yoğun yaşandığını belirten Örs, “Yatırım mevzuatı kapsamında uygulanan genel teşvik sistemi dâhilinde 81 ilimiz ve ilçeleri belli kriterlere göre sınıflara ayrılarak 6 kategori kapsamında teşvik tedbirleri uygulanmaktadır. Ben bu durumun Trabzon'a yansıması üzerinde biraz duracağım. Trabzon sanki çok kalkınmış, sanki Trabzon'un işsizliği düşmüş, sanki gayrisafi hasılası çok yükselmiş gibi 3. kategoride yani kalkınmış iller kategorisine konulmuş. Trabzon ilinin ekonomisi ortada, esnaf sıkıntıda, işsizlik tavan yapmış, sanayi durmuş, fındıkçımızın hâli zaten perişan; buna rağmen Trabzon 3. kategoride değerlendiriliyor. Baktığımızda, komşu illerimiz Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Ordu illeri de 5. kategoride. Bu da iyi, olsun, onlara itirazımız yok, olmasını istiyoruz ama Trabzon'un niçin 3. kategoride kaldı? Biz bunu merak ediyoruz." ifadelerini kullandı.
KIRSALDAKİ İLÇELERİMİZ 6. BÖLGE KAPSAMINA ALINMALI
Trabzon’un yatırım teşviklerinde ve sanayileşmede çok geri kaldığını vurgulayan Milletvekili Hüseyin Örs, konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Her ay Bakanlığınızca Resmî Gazete'de yayınlanan yatırım teşvik istatistiklerine bakıyoruz, her ilde yatırım teşvik belgesi almış firmalar var, yatırım teşvik belgesi alanlar var ama listede Trabzon'a yatırım için firmalar teşvik belgesi almamış. Neden? Çünkü Trabzon bu yatırım teşvik mevzuatında cazip bir il değil. İvedilikle Trabzon'un yatırım açısından cazip hâle getirilmesini talep ediyoruz. Bununla ilgili bir önerimiz var, 5. bölge illerine yakın olan ve sosyoekonomik gelişmişlik düzeyleri Trabzon ili ortalamasının altında ve bu komşu il seviyesinde olan bizim Trabzon'un sahilinin üstünde, 10-15-20 kilometre iç kısımda kalan ilçelerimiz var, Tonya var, Şalpazarı var, Düzköy var, Maçka var, Köprübaşı var, Hayrat var, Dernekpazarı var, Çaykara var; bu ilçelerimizin emek yoğun bir sektör olan hazır giyim ve konfeksiyon yatırımcılarımız için cazip hâle getirilerek 6. bölge teşvikleri kapsamına alınmasının doğru olacağını düşünüyoruz, bunu ifade etmek istiyorum. Çünkü bu ilçelerde de çok işsizimiz var, gençlerimiz, kadınlarımız var, işsizlerimiz var. Bu ilçelerin 6'ncı bölge teşvik kapsamına alınması hâlinde yatırımcılarımızın buraya geleceğini, hazır giyim ve konfeksiyon yatırımlarını yapacaklarını ve işsizliğe bir çare üreteceklerini düşünüyoruz.”
TEKSTİL KENTLERİN ÖNÜ AÇILMALI
Trabzon’un iç kesimlerinde yer alan ilçelere yapılacak yatırımlarla bölge halkının ekonomik refaha ulaşacağını söyleyen Örs, “Şehrin kırsalında yer alan ilçelerimizde işsizlik yoğun ve geçim sıkıntısı oldukça fazla. Önceden hayvancılıkla geçimin sağlandığı bu ilçelerimizde tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Bu bölgelerde özellikle hazır giyim ve konfeksiyon üzerine yapılacak yatırımlara çok ihtiyacı var. Bu hususta, hemşerimiz olan iş insanları var, ihracat yapanlar var, bunların siparişlerini yetiştirmek için yeni yatırımlar yapmaları gerekiyor, ellerinde hazır projeler var. Bu düzenleme olursa bunların bölgemize geleceğini düşünüyoruz. Bu düzenleme yapıldığı takdirde, bu ilçelerden şehir merkezlerine ve şehir dışına dönük olan göç de önlenmiş olacaktır diye düşünüyoruz, hatta tersine, bu ilçelere göç başlayacaktır diye düşünüyoruz. Bunun için, belirttiğimiz bu ilçelerin hazır giyim, konfeksiyon ve tekstil yatırımlarında 6. bölge teşviki kapsamına alınarak bu ilçelerde tekstil kentlerinin kurulmasını sağlamanızı sizden bekliyoruz.” dedi.
YATIRIM ADASININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Konuşmasının son bölümünde Bakan Varank’a Yatırım Adası vaadini hatırlatan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, “Yatırımcı Trabzon'a yatırım yapmak için geldiğinde arsa bulamıyor. Mevcut organize sanayi bölgelerinde malumunuz, arsa almak çok zor, alınan arsalar farklı rakamlarla başkalarına devrediliyorlar. SIzin bir yatırım adası sözünüz var. "Yatırım için, arazi sorununu çözmek için Arsin ilçesi açıklarında yatırım adası, endüstri bölgesi kurulacak." demistiniz. Görsellerde, afişlerde güzel reklamları yapıldı. Arsa üretilmeden Sayın Cumhurbaşkanı’nın Trabzon ziyaretinden bir gün önce -herhâlde jest olsun diye- 24 Ağustos 2019 tarihli Resmî Gazete'de endüstri bölgesinin kuruluş kararı ilan edildi ama iki yıl geçti, o günden bugüne yatırım adası için bir çivi dahi çakılamadı. Yerel aktörler fizibilite ve projesini, her şeyi hazırladı ancak hâlâ bu yatırım adası yatırım programına alınmadı. Trabzon Yatırım Adası'nın 2022 programına alınmasını bekliyoruz, bu konuda Trabzon çok istekli, bizler çok istekliyiz; bunun takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.