EN GÜZEL GÜN BATIMI  İÇİN DEKLANŞÖRE BASTI

EN GÜZEL GÜN BATIMI İÇİN DEKLANŞÖRE BASTI

Trabzon Ortahisar Platformu tarafından ikincisi gerçekleştirilen ve dün Arsin ilçesinde start alan "Trabzon'da Gün Batımı" fotoğraf yarışması, bu yıl Trabzonlu ünlü görüntü yönetmeni merhum Aytekin Çakmakçı anısına düzenleniyor.

Trabzon’da Ortahisar Platformu tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Güneşin yengeç dönencesine girdiği ve Trabzon’da en güzel gün batımının yaşandığı 21-25 tarihleri arasında çekilecek gün batımı fotoğraf yarışması dün Arsin ilçesinde deniz Yıldızı Restaurant önünde start aldı. Trabzon’un yetiştirdiği ve kısa bir süre önce aramızdan ayrılan ünlü görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı anısına yapılan Fotoğraf yarışmasının ilk ayağı olan Arsin ilçesindeki çekimlere fotoğraf sanatçıları yoğun ilgi gösterdi.

ÜNLÜ YÖNETMEN AYTEKİN ÇAKMAKÇI ANISINA
Havanın bulutlu olmasına rağmen kısa süreli de olsa gün batımında güneşin yüzünü gösterdiği çekimlerin Arsin ayağında açıklamalarda bulunan Ortahisar Platformu Başkanı Murat Zeki Solak gelecek yıllarda bu yarışmayı uluslarası düzeyde yapmayı planladıklarını ifade etti.
Trabzon'un tarih boyunca coğrafi ve stratejik açıdan önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Solak, yaklaşık 5 bin yıllık geçmişi olan kültür, sanat ve spor kenti Trabzon'u bu tür etkinliklerle uluslararası düzeyde tanıtmak istediklerini kaydetti.
Başkan Solak “Ödüllü Gün Batımı Fotoğraf Yarışmasının bu sene 2.’sini düzenliyoruz. Yengeç dönencesi 20-25 Haziran’daki yılın en uzun gününü amaç edinen dönemdir. Fotoğraf çekme kültürünü benimseyen özümseyen fotoğrafçılarımıza bugünün en özel gün olduğunu hissettirebilmek adına her yıl bu etkinliği gerçekleştirebilmeyi umut ediyoruz. Bu sene etkinliğimizi ünlü görüntü yönetmeni hemşehrimiz merhum Aytekin Çakmakçı hocamız adına düzenliyoruz. Fotoğraf yarışmalarını kentimizin şehrimizin kıymetlerini anarak yapacağız. Fotoğraf sanatçılarımız Trabzon’un 5 günlük özel gün batımını fotoğraflayıp, Trabzon'umuzun bir etkinlik haftası olarak önümüzdeki yıllara sarkmasını sağlamak en önemli hedefimiz.
Fotoğrafçılarımızı teşvik etmek adına seçici kurul tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye de bin TL para ödülü verilecek. Bu fotoğraflar yarına da önemli bir iz bırakacaktır’ ifadelerini kullandı.

TARİHE BİR BELGE BİR IŞIK TUTACAK
Trabzon’da seçkin fotoğraflarıyla ön plana çıkan fotoğraf sanatçısı Varol Uzlu’da yarışmaya katkı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti şu ifadelerle dile getirdi. ‘İlk amacımız Trabzon’daki kültürel etkinliklere daha farklı renkler katabilmek. Trabzon’da gün batımının en güzel olduğu zamanı öncelikle fotoğraf yarışmasıyla değerlendirmek. Buna vurgu yaparak daha fazla kültürel etkinlikleri yapmak niyetimiz. Bu etkinliğimizi Eylül ayıyla da birleştireceğiz. Dışarıdan tanınmış fotoğrafçıları şehrimize davet edeceğiz. Şehrimizin kültür sanat şehri olduğunu vurgulamaya çalışacağız. Amacımız çok daha fazla tanıtım olması. Bu sene ikincisi yapılıyor, herkes ilgi alakasını gösterirse ulusal platforma taşıyabiliriz. Biraz daha uğraşmamız gerekiyor. Katılım hava şartlarından dolayı istediğimiz gibi değil. Güneşi bulmamız zor. İlerleyen günlerde daha farklı hava koşullarını yakarlarsak üst seviyede katılım yaşanabilir. Fotoğrafçılarımızın böyle bir etkinliği değerlendirmesi gerekiyor. Bu aktivasyonlara katılıp fotoğraf anlamında yapacaklarını ortaya koyacaklar. Geleceğe bir belge tutmuş olacaklar. Trabzon ile ilgili basılan her eserde bunlar da kullanılmış olacak. ‘

TRABZON GÜNEŞİN EN GÜZEL DOĞUP BATTIĞI ŞEHİR
Ortahisar Platformu Sanat Komisyonu Başkanı İsmail Kansız’da etkinlikle ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Trabzon güneşin en güzel battığı yer olarak biliniyor.
İranlılar Trabzon için Hurşit'i Abad diyorlar yani güneşin en güzel doğduğu ve battığı kent olarak nitelendiriyor. 21 Haziran en uzun gecemiz. En uzun gecenin güneşin batışıyla beraber Trabzon’un güzelliklerine renk katsın amacıyla gerçekleştirilen yarışmada Trabzon’un belirli noktalarında çekimler yapıldı, sergiler oldu ve ilgi çekti. Maksadımız Trabzon tanıtılıyor, Trabzon’u deniziyle güneşiyle, yağmuruyla, yaylasıyla, kruvaziyer gemisiyle çok çeşitli zenginliğe sahip olduğunu belirterek tanıtmak önemli. STK olarak bir kenarından tuttuk en güzel güneş batımını ve en güzel doğduğu yer olan Trabzon’da yakalayabilirsiniz dedik ve bunları fotoğraflayarak Trabzon’a sunmaya çabalıyoruz. Fotoğrafçı arkadaşlar ilgi gösterdiler sağ olsunlar. Hepsini sergileyeceğiz.
Katılım için katı kural yok, herhangi bir vatandaşa çeker bizim sosyal medya alanlarımıza atar. Belki onun çektiği olur, sonuçta güneş herkese doğuyor, herkes için batıyor. En güzelini yakalayan dereceye girmiş olur ve sergilenmeyi hak eder“.

TRABZON’UN BU GÜZELLİĞİNİ FOTOĞRAF SANATIYLA GÖSTERMEK İSTİYORUZ
FotoForum Trabzon Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Oğuzhan Hacısalihoğlu dernek olarak yarışmayı önemsediklerini ve desteklerini ifade ederek, “Trabzon’un bu güzelliğini fotoğraf sanatıyla göstermek istiyoruz. Fotoğrafçıları yönlendiriyoruz, bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Fotoğrafta belli başlı kurallar var. Tartışılıyor ama sanattır değildir tartışılır. İzleyen kişi veya burayı bilmeyen kişiye güzelliğinin geçmesi lazım. Teknik ve kompozisyonu harmanlamak gerekiyor. İlgi gösteren herkese ve yarışmayı düzenleyerek fotoğraf sanatına verdiği önem nedeniyle Ortahisar Platformu yönetimine teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.