Dünyada ve Ülkemizde ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte yaşlı nüfus da artmaktadır. Bu süre ülkemizde son yapılan tespitlerde 2019 verilerine göre; erkeklerde 75.9, kadınlarda ise 81.3’e kadar yükseldi. Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji (Yaşlılık bilimi) Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan’ın önderliğinde geliştirilen sosyal sorumluluk projesiyle 2016 yılında Antalya’da kurulan Tazelenme Üniversitesi, ilk kayıt döneminde 350 öğrenci sayısına ulaştı.
Ülkemizde 2000 yılında başlatılan Türkiye Gerontoloji Atlası (GeroAtlas) araştırması sonucunda elde edilen verilere dayanarak yapılandırılan proje, toplumda başarılı ve sağlıklı yaşlanan insanların sayısını artırmak üzere alınması gereken önlemleri belirtmek amacıyla yürütülüyor. Projenin 2023 yılında tamamlanması planlanıyor.
Dünyada ‘’3. Yaş üniversitesi’’ olarak bilinen ve 2017-18 dönemi itibarıyla Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinde kampüsleri bulunan Tazelenme Üniversitesi’nin yaygınlaşması için çalışmalar yapılıyor.
Tüm kampüslerde, ev sahibi üniversiteler sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde gönüllü olarak kapılarını açmakta, ders veren öğretim üyeleri de yine gönüllülük esasıyla görev almaktadırlar. Yaygın şekilde uygulanan 60 yaş üzeri bireyler için tasarlanan ve hedefi ‘’ömür boyu öğrenme’’ felsefesiyle sürekli tazelenen kuşaklar hazırlamaya yöneliktir. Akdeniz Üniversitesi’nin başlattığı bu uygulamada öğrencilere, sağlıkla ilgili dersler başta olmak üzere, ‘’ekonomi, iletişim,sanat ve spor’’ gibi dallarda dersler veriliyor. Projede görev alan öğretim üyeleri tamamen gönüllülük esasına göre yer alıyor. Bu bölümdeki öğrenciler ise üniversitedeki lisans ve ön lisans öğrencileriyle etkinliklere de katılabiliyorlar. Bugün Akdeniz Üniversitesi’nin Tazelenme Üniversitesi Kampüsü’nde dede ve torun aynı üniversitede buluşabilme imkanına kavuşuyor.
Gerçek bir Üniversite düzeninden esinlenilerek hayata geçirilen projede, öğrenciler 4 yıl eğitim alıyorlar. Projede yer alan öğrencilere 4 ders yılı sonunda birer katılım belgesi veriliyor. Erkek öğrenciler için aşçılık ve örgü, kadın öğrenciler için de tamirat işleri zorunlu dersler olarak veriliyor.
Salgınla yüzleştiğimiz 1.5 yılı aşkın dönemde bilgiyle yaşlanmanın bilgisizce genç kalmaya çalışmaktan iyi olduğu gün gibi aşıkarken, 103 yaşında ölen Hatice Aktaş’ın deyimiyle ‘’Yaşlanmayan Gönüllerin Okulu’’ na öğrencilerini bekleyen Tazelenme Üniversitesi, bizlere 1990’lı yılların sonlarına doğru kısa adı (DOKAP) olan Doğu Karadeniz Kalkınma Projesini yapan japonları hatırlattı. Zira onların 30 yılı aşkın süre önce kurdukları JİKA adlı ajans, mesleklerinde liyakatle başarılı bir şekilde emekli olanları çatısı altında toplamış ve onları gelişmekte olan ülkelerin sorunlarına çare üretebilmek adına dünyanın dört bir tarafında görevlendirmiştir. Yani emekli olan vatandaşını önemsizleştirmemiş aksine Japon devleti için hala önemli ve değerlisin anlayışıyla ödüllendirmiştir. Söz konusu ajans Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kısa adı DOKAP olan Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi’ni hazırlayıp ülkemize sunmuş ve karşılığında da bedelini almıştır. Zira insanın öğrenme yaşının doğumu ile ölümü arasındaki her an olduğunu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız.
Biri özel 2’si devlet üniversitesi olmak üzere 3 üniversitenin bulunduğu kentimizde bizlere düşen görev, söz konusu Tazelenme Üniversitesi’nin kampüsünün kurulmasına öncülük etmektir. Bu bakımdan söz konusu üniversitelerin rektörlerinin kısa sürede bir araya gelip harakete geçmelerini arzu ediyoruz. Yürüyüş grubunun lideri, kentimizin değeri Kemal Ulusoy’un başlattığı Zoom görüşmelerine, yurt içi ve yurt dışından katılan arkadaşlarımıza spor ve sağlık konusunda katkı sunan Trabzon Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bektaş ile yapılan girişimlerin kısa zamanda meyvesini vermesini de umuyoruz.
Entellektüel bir varlık olan insanın sadece ekmekle değil bilgiyle de beslenebileceğine inancımız tam olmalıdır. Bu bakımdan notun ve rekabetin değil bilginin peşinde olanların Tazelenme Üniversitesi’ne devam etmelerinin, Türkiye’nin çağdaşlaşma yolundaki gelişmesine de önemli katkı sunacağını umuyoruz.