Gelecek hafta sonlarına doğru (22 Aralık), bir yıl önce kaybettiğimiz Özkan Sümer için Maçka ve Trabzon’da anma toplantıları yapılacak. Özkan Sümer; fikirleriyle, söylemleriyle Türk futboluna damga vuran isimlerin ilk sıralarında yer alıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da belirttiği gibi; O, sadece Trabzonspor’un değil Türk spor tarihinin simge isimlerinin biridir. Özkan Sümer’in hayatını anlatan ilk kitabı gazeteci İhsan Öksüz yazmıştı. Öksüz, Özkan hoca ile görüşmüş, farklı kaynaklardan edindiği bilgileri kitap haline getirmişti.
Sonra, Özkan Sümer’in başkan olduğu dönemde yönetim kurulunda yer alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Yayınlar Koordinatörü Cengiz Özkarabekir’e ‘Ufuk Çizgisindeki Adam Özkan Sümer’ adlı eseri hazırlattı.
İmamoğlu bu eserin ön sözünde, “Onunla çalışma keyfini onurunu, gururunu yaşamış biriyim. Defalarca bir masada bulunma, bir arada iş üretme fırsatını yakaladım. Bana sağladığı katkıyı tarif edemem. Kendisinden çok şey öğrendim. Eğiticiydi, öğreticiydi... Bulunduğu çağın bence daha ötesinde bir anlayışla sürece bakardı. Ve bunu açıkçası cesurca da hissettirirdi. Gerek kararlarında, uygulamalarında; gerekse ortaya koyduğu akılla her zaman daha vizyonel ve daha çağdaş bakan bir spor adamıydı. Önemli özelliklerinden biri de evrensel değerleri çok güçlü bir insan olmasıydı” diyor.
İmamoğlu, Sümer’in, “Trabzonspor dalgaların sesidir, yaylaların sisidir, ormanların gizidir, kemençenin sözüdür. Trabzonspor bebelerin ninnisi, ninelerin türküsü, yaşlılarımızın öyküsü, gençlerimizin tutkusudur” dediğini hatırlatarak, “Bu eseri çok önemsiyorum. Türk spor tarihine değerli ve örnek bir eser kattığımızı düşünüyorum” diyor.
Cengiz Özkarabekir de 2016 yılının sıcak bir ağustos günü yönetmenliğini yaptığı, ‘Efsane Avni Aker’e Veda’ belgesel filmi için Özkan Sümer ile bir röportaj yapar. Özkarabekir, Trabzon’un Ayasofya Mahallesi’ndendir. Liseden sonra İstanbul’a gider. Gidiş o gidiş…
Özkarabekir, “Memleket tarihinde iki kişiyi tarz olarak birbirine çok benzetirim. Ertem Eğilmez ve Özkan Sümer… Ertem Eğilmez, 1929 yılında Trabzon’da doğdu. O da genç yaşlarda İstanbul’a göçenlerden. Ertem Eğilmez Türk sinema tarihinde bir tabuyu yıkmıştır. Ona gelinceye kadar hep ‘star’ yani başrol oyuncuları üzerinden ilerlemiştir Yeşilçam sineması… Ertem Eğilmez, bu tabuyu değiştirdi.
Özkan Sümer futbolcuyken pek başarılı değildi. Fakat daha o yıllarda gözlem ve araştırma yeteneği edinmişti. Necmiati takımında 1950’li yılların sonunda bir dönemler sol bek oynayan babam ‘Dörtduvar Ahmet’, yani Ahmet Özkarabekir onun futbolculuğuyla ilgili olarak, “Futbolculuğu vasattı ama maç bitince çoluk çocuğu toplar, onlara futbolu anlatır, sevdirirdi… İlgilenirdi onlarla" demişti…” diyor.
***
Özkan Hoca’nın ölüm yıldönümü nedeniyle gündüz Maçka’da mezarı başında gece de Trabzon’da Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde anma töreni yapılacak. Ruhu şad olsun!