NASA Başkanı Bill Nelson’un yaptığı açıklamaya göre NASA, 30 yıl sonra yeniden Venüs’e gidecek. Venüs’e iki farklı uzay aracıyla, iki farklı görev için gideceklerini açıklayan NASA, her bir görev için 500 milyon dolar bütçe ayrıldığını ve görevlerin 2028-2030 yılları arasında başlayacağını belirtiyor.
Görevlerin isimlerinin DAVINCI+ ve VERITAS olduğunu belirten kurum, bu iki görevden birinde Venüs’ün atmosferine dalarak gezegenin nasıl oluştuğunu ve geliştiğini anlayıp, gezegenin geçmişte bir okyanusa sahip olup olmadığını öğrenmeyi amaçlıyor. İkinci görevdeyse gezegenin yörüngesine gönderilecek bir radarla, Venüs’ün topografyasını alarak gezegendeki tektonik levha hareketlerinin ve volkanik süreçlerin devam edip etmediği hakkında bilgi toplamayı planlıyor.
Neden Venüs?
Dünyaya en yakın gezegen olarak bilinen Venüs, büyüklük bakımından Dünya’dan küçük olsa da, diğer gezegenlere oranlara Dünya’ya oldukça benzemektedir. Güneş sisteminde güneşe en yakın ikinci gezegen olmasına rağmen güneş sistemindeki en sıcak gezegen olmasının sebebiyse aldığı güneş ışınlarının, sera gazları sebebiyle gezegenin atmosferinden geri çıkamaması olarak biliniyor. Bu haliyle bize “küresel ısınmanın arttığı bir Dünya'yı anımsatan gezegen, akıllara “acaba Venüs de geçmişinde Dünya gibi bir gezegen miydi?” sorusunu getiriyor. Bütün bunların haricinde, bilim adamları tarafından ortaya konulan verilere göre Venüs’ün bulutlarında canlı organizmaların yaşıyor olması ihtimali de yüksek. Venüs görevleri ve ardından yapılacak araştırmalarda bu ihtimal kanıtlanırsa ilk Dünya dışı canlı varlıklarla da tanışmış olacağız.