Küçük Saray’da Yükseltme Çalışması Tamamlandı

Batman’ın tarihi ilçesi olan Hasankeyf’te, Eyyubi eseri olan 692 yıllık Küçük Saray’ın yükseltme çalışmaları tamamlandı.

Çalışmalar, Küçük Saray’ın Veysel Eroğlu Barajı’ndan (Ilısu) etkilenmemesi için yapılıyordu. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen tarafından yapılan açıklamada Küçük Saray’ın 6 metre yükseltildiği, bu sayede kaybolan görüntüsünün de ortaya çıktığı, bu haliyle Saray’ın, turizm için daha da cazip hale geldiği belirtiliyor.

1329 yılında Eyyubiler tarafından inşa edilmiş olan Küçük Saray, 3 aylık bir çalışma sonucunda yükseltildi. Yükseltme çalışması sayesinde Hasankeyf Kalesi’nin de popülaritesinin artacağını belirten Kusen, “Küçük Saray’a yapılan müdahale yerindeydi. Küçük Saray, Hasankeyf kalesinin sembol eserlerinden biridir. Eyyubi döneminde Küçük Saray heyetlerin kabulünün yapıldığı bir yerdi. Geçmişte altın yaldızlı bezemelerle süslü olduğu saraydı. Aslında yazlık saray da denilir. Özellikle milletvekilimizin büyük çabasıyla Küçük Saray'daki su sızmayla ilgili sorun üst makamlara ve Cumhurbaşkanımıza kadar iletildi. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla kalenin izolasyon çalışması ile birlikte saray yükseltilmiş oldu. Küçük Saray, su aldığı kodunun 6 metre üzerine çıkarıldı. Bu çalışma sonucuyla Hasankeyf Kalesi, turizm açısında cazip bir hale getirilmiş oldu" dedi.

Hasankeyf Su Altına Gömülüyor

Yükseltme çalışmasına sebep olan Veysel Eroğlu Barajı’nda su seviyesinin sürekli olarak yükseldiği de bilinen bir şey. Barajın geçtiğimiz sene Mayıs ayındaki yükselmesi sebebiyle bölgedeki birçok köy sular altında kalmıştı. Aynı şekilde eski Hasankeyf’in yüzde 80lik kısmı da sular altında kalmış, tarihi yerleşkenin üzerinde tekneyle gezilebilecek hale gelmişti. Bu yükselmeler sırasında bazı eserler kurtarılarak Dicle Nehri kıyısında kurulan Kültürel Park’a taşınmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Trabzon kitap günleri başlıyor