2012 yılında Tophane’deki Antrepo No 5’e taşınan müze, yapılan inşaat çalışmaları sebebiyle 9 yıldır kapalıydı. Türk ve Dünya sanatçılarına ait eşsiz eserler barındıran müzenin, bu yılın sonbaharında açılması planlanıyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı olarak hizmetini sürdüren müze, ilk olarak 1937 yılında Atatürk’ün emriyle kurulmuştu. O zamanlar Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete girmiş, ayrıca 1970’lere kadar Türkiye’deki tek sanat müzesi olma özelliğini sürdürmüştü. 2012 yılında yapılan taşınmanın ardından devam etmekte olan inşaat çalışmaları sebebiyle kapalı kalmıştı. Taşınmanın ardından eski yeri olan Veliaht Dairesi’ne ise Millî Saraylar Daire Başkanlığı tarafından Milli Saraylar Resim Müzesi kurulmuştu.
Akademi Tarafından Korunuyor
Müzenin içerisinde bulunan binlerce parça sanat eserinin bir kısmının ziyarete açılmasının yanı sıra, ziyarete açılmayan diğer önemli eserler de akademi tarafından özenle korunuyor. “Eserlerden 404 tablonun kayıp olduğu” hakkında gezen söylentilerinse tam olarak öyle olmadığı vurgulanıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Handan İnci Elçi, 404 adet eserin bugün müzede bulunmamasının sebebini “Bu eserlerin 339 tanesi üst kurumların talebiyle elçilik binalarımıza gönderilmek, yabancı devlet adamlarına hediye edilmek, Anadolu'da açılan müzelere verilmek suretiyle Aralık 1984 tarihinden önce müzeden çıkarılmış. Hangi eserin hangi kuruma gittiği, eserin adı ve fotoğrafıyla kayıtlıdır. Geride kalanların 18 adedi veraset nedeniyle sanatçı ailesine iade edilmiş, 37 adedi 2007 yılında kayıp olarak raporlanmış, 4 adedi 1982 ve 1986 yıllarında çalınmış, 1 adedinin sahtesiyle değiştirildiği 2003 yılında tespit edilmiş, 1 adedinin sanat değeri taşımadığı 2013 yılında raporlanmış, 3 eser için 1970, 1980, 1981 tarihlerinde mükerrer kayıt yapılmış, 1 adedin de kaydı sehven boş bırakılmıştır” şeklinde açıklıyor.